Το τελευταίο security update για τις συσκευές iPhone 6, λέγεται πως αχρηστεύει τις συσκευές αν ανιχνεύσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί επισκευές από τρίτους και όχι από την ίδια την Apple.

Το πρόβλημα είναι γνωστό ως “error 53” και έχει εμφανιστεί σε προϊόντα της Apple και παλαιότερα.

 

Ο Guardian αναφέρει ότι συσκευές χρηστών απενεργοποιήθηκαν μετά από επισκευή του πλήκτρου Touch ID από μηχανικούς που δεν εργάζονταν για την Apple. Το πρόβλημα, φαίνεται να ξεκίνησε όταν οι συσκευές iPhone αναβαθμίστηκαν στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple, iOS 9.

 

Στην αναφορά του, ο Guardian περιγράφει την εμπειρία ενός φωτογράφου, του Antonio Olmos, ο οποίος λέει ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε στην συσκευή του μόλις αναβάθμισε το λογισμικό. “Όταν ο Olmos, που λέει πως έχει ξοδέψει χιλιάδες λίρες για προϊόντα της Apple στο πέρασμα των χρόνων το πήγε σε ένα κατάστημα της Apple στο Λονδίνο, το προσωπικό εκεί του είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, και πως το κινητό του είχε αχρηστευτεί” διαβάζουμε στην αναφορά της εφημερίδας.

 

Οι φωτογραφίες επίσης δεν μπορούν να ανακτηθούν. Αρκετοί πελάτες του iPhone 6 συζητούν το πρόβλημα με το “error 53” σε διάφορες ιστοσελίδες. Στα discussion forums της Apple, ένας χρήστης με την ονομασία wallihall έγραψε: “Με αυτή την αναβάθμιση, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό, αλλά πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω για το ίδιο το κινητό”.

 

“Πράγματι αντικατέστησα την οθόνη, και καταλαβαίνω ότι τώρα το κινητό θεωρείται “πειραγμένο” αλλά τουλάχιστον επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω το κινητό με το παλαιότερο σύστημα iOS… δεν μπορώ να ανακτήσω παλιές φωτογραφίες και άλλα σημαντικά έγγραφα που είχα”.

 

Εκπρόσωπος της Apple είπε στην εφημερίδα ότι το λογισμικό του iPhone ελέγχει για τυχόν επισκευές που είχαν εγκριθεί από την Apple. “Όταν ένα iPhone επισκευάζεται από μη-εξουσιοδοτημένη εταιρεία, ελαττωματικές οθόνες ή άλλα μη εγκεκριμένα εξαρτήματα που επηρεάζουν την λειτουργία του αισθητήρα Touch ID, θα μπορούσαν να κάνουν το σύστημα ελέγχου να αποτύχει. Με κάποια μεταγενέστερη αναβάθμιση ή αποκατάσταση του λογισμικού, πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του μηνύματος “error 53”.

 

Η Apple συμβουλεύει τους χρήστες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξης της εταιρείας.

 

Link.png Site: BBC