Από ότι φαίνεται, οι φήμες που θέλουν την Apple να χρησιμοποιεί chips αρχιτεκτονικής ARM για να προσθέσει νέα χαρακτηριστικά σε επερχόμενους Mac, ισχύουν, και δεν πρόκειται να περιμένουμε και πολύ για να τα δούμε στη πράξη.

Ο Jonathan Levin “χτένισε” πρόσφατα τον κώδικα του BridgeOS 2.0 που θα συνοδεύει τον iMac Pro, και από ότι φαίνεται η Apple θα χρησιμοποιήσει μία ελαφρώς “κομμένη” έκδοση του A10 Fusion SoC που βρίσκουμε στο iPhone 7 ως συνεπεξεργαστή. Αν και οι λειτουργίες που θα αναλάβει δεν είναι ξεκάθαρες, ο προγραμματιστής Steve Troughton-Smith επισημαίνει ότι το A10 θα χειρίζεται διαδικασίες που αφορούν στην εκκίνηση και στην ασφάλεια στο macOS, όπως είναι η διαβίβαση του firmware στον κύριο επεξεργαστή Intel Xeon και η διαχείριση της προστασίας των media από αντιγραφή.
Μάλιστα, ο Guilherme Rambo εντόπισε αναφορές στην υποστήριξη του “hey Siri” και έτσι, όπως γίνεται και με τη Cortana της Microsoft στα Windows 10, ενδεχομένως δεν θα είναι απαραίτητο να κάνετε κλικ σε κάποιο εικονίδιο ή να χρησιμοποιήσετε κάποια συντόμευση πληκτρολογίου για να μάθετε για τον καιρό: θα ρωτάτε απευθείας την Siri.
https://twitter.com/_inside/status/932023185075261441/
Είναι πιθανό το chip Α10 να βρίσκεται διαρκώς σε λειτουργία, σε αντίθεση με το custom T1 chip που αναλαμβάνει τις λειτουργίες της Touch Bar σε ορισμένα σύγχρονα μοντέλα MacBook Pro. Κάτι τέτοιο μάλιστα ευθυγραμμίζεται με ορισμένες διαρροές που ήθελαν custom chips αρχιτεκτονικής ARM να διαχειρίζονται το χαρακτηριστικό Power Nap του macOS, και το οποίο “τραβάει” δεδομένα την ώρα που το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης. Με αυτό τον τρόπο, ο iMac Pro δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί τον ενεργοβόρο επεξεργαστή Xeon μόνο για να “τραβήξει” τη μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Και βεβαίως, κάτι τέτοιο θα έπαιζε ρόλο και με τις εντολές “hey Siri”, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να τρέχουν ακόμα και όταν o iMac Pro βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας.

 

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο iMac ή το macOS θα είναι περισσότερο περιοριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Ενδεχομένως να μην μάθουμε ακριβώς τον ρόλο του A10 ωσότου κυκλοφορήσει ο νέος iMac Pro, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του 2017. Όπως κι να έχει, η ύπαρξη του chip δείχνει ότι η Apple χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την αγορά των φορητών συσκευών, ακόμα και αν εδώ έχουμε απλώς να κάνουμε με εξοικονόμηση ενέργειας ή με overhead processing.

 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν αποκλείεται να το δούμε και στους φορητούς υπολογιστές MacBook της εταιρείας, αφού θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα βελτίωνε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους.

 

 

Link.png Site: Engadget