Πριν από μερικές ημέρες, το κέντρο ερευνών Pew παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας αναφορικά με την ιδιοκτησία συσκευών στην Αμερική.

Αρχικά, αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων κατέχει smartphones, αν και υπάρχουν ανομοιότητες στα ποσοστά μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και εισοδημάτων. Πάνω από 90% των ατόμων διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και η κατοχή laptop και παιχνιδομηχανών παραμένει σταθερή.

 

Μια πληροφορία της συγκεκριμένης έρευνας που ξεχωρίζει, είναι ότι το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν παιχνιδομηχανές είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών. Το Pew πραγματοποίησε την έρευνα με περίπου 1.900 ενήλικες. Με το ένα τρίτο των ατόμων επικοινώνησε μέσω σταθερού τηλεφώνου και με τα δύο τρίτα επικοινώνησε μέσω κινητού τηλεφώνου. Μία από τις ερωτήσεις της έρευνας ήταν εάν τα άτομα διαθέτουν κάποια κονσόλα Xbox ή PlayStation. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 40% των ενηλίκων απάντησε θετικά. Για την ακρίβεια το 37% του συνολικού αριθμού των ανδρών και το 42% του συνολικού αριθμού των γυναικών απάντησαν θετικά. Τα ποσοστά της εν λόγω έρευνας το 2010 ήταν 45% και 40% αντίστοιχα.

 

Ωστόσο, υπάρχουν περαιτέρω παράμετροι αναφορικά με τα παραπάνω ποσοστά. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τα laptops και τα κινητά, οι κονσόλες δεν είναι αμιγώς προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές και συνήθως τοποθετούνται στο σαλόνι. Επομένως, ένα άτομο, στου οποίου το σπίτι υπάρχει μια κονσόλα, θα απαντήσει θετικά στην ερώτηση της εν λόγω έρευνας, ασχέτως από το εάν αγόρασε ο ίδιος την κονσόλα και εάν παίζει ποτέ.

 

Εάν η έρευνα αφορούσε μόνο σπίτια στα οποία ζουν άτομα του ιδίου φύλου ή σπίτια στα οποία κατοικεί μόνο ένα άτομο, τα ποσοστά θα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικά. Σύμφωνα όμως με έρευνα του 2012, μονάχα 15% των σπιτιών στην Αμερική κατοικούνται από μία γυναίκα και 12% των σπιτιών από έναν άνδρα. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, με ή χωρίς παιδιά, το ποσοστό φτάνει το 48%.

 

Αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα που προκύπτει, το κέντρο Pew δήλωσε ότι προσπαθεί να διατυπώνει τις ερωτήσεις με ξεκάθαρο τρόπο ώστε να καθίσταται εύκολη η κατανόησή τους από τα άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα. Σε περιπτώσεις σαν αυτή, δίνεται η δυνατότητα ερμηνείας στον συμμετέχοντα. Εάν τα άτομα πιστεύουν ότι κατέχουν μια κονσόλα επειδή βρίσκεται στην οικία τους, άσχετα από το ποιος την αγόρασε, τότε καταχωρούνται ως ιδιοκτήτες κονσόλας.

 

Επομένως, η συγκεκριμένη έρευνα δεν απαντά με απόλυτη ακρίβεια στο ερώτημα αναφορικά με το ποιο φύλο κατέχει κονσόλες και παίζει παιχνίδια σε κονσόλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Αναμφίβολα όμως, παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες παρόμοιας φύσεως.

 

Link.png Site: TheVerge