Παραδοσιακά, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους, η αγορά του gaming κατακλύζεται από νέες κυκλοφορίες.

Κατά την περίοδο των 90-100 ημερών που ξεκινά το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους και ολοκληρώνεται λίγο πριν την έναρξη της χριστουγεννιάτικης που έπεται, οι εταιρείες του χώρου ανοίγουν τα χαρτιά τους, λανσάροντας τους ΑΑΑ τίτλους τους. Το… μποτιλιάρισμα εκείνων των μηνών, από τη μία “συγχύζει” τους παίκτες οι οποίοι ψάχνουν να βρουν χρόνο για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και από την άλλη δημιουργεί ευκαιρίες, καθώς μερικούς μήνες μετά, κάποιος θα μπορεί να βρει “διαμαντάκια” από αυτήν την περίοδο σε χαμηλότερες τιμές –και μαζί μ’ αυτά, και χρόνο για να τα απολαύσει.

 

gallery_335201_1967_96935.jpg

Κλασσική εικόνα Q3/Q4 κάθε έτους: midnight launch ΑΑΑ τίτλου και κόσμος να πασχίζει να τον αποκτήσει πρώτος. Τι είχες Γιάννη...

 

Όλοι μαζί

 

Σύμφωνα με τη Wikipedia, τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο της περυσινής χρονιάς, είχαμε 275 κυκλοφορίες, όταν αυτές για όλο τον χρόνο ανήλθαν σε 795. Το 34,6% των τίτλων που κυκλοφόρησαν πέρυσι δηλαδή, το έκαναν μέσα σε ένα τρίμηνο, όταν θεωρητικά σε αυτό το τρίμηνο αντιστοιχούσε το 25% -όπως και στα υπόλοιπα τρία. Οι αριθμοί της Wikipedia μπορεί να μην είναι ακριβείς, όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι απόλυτες τιμές όσο οι τάσεις και αυτές φαίνονται μια χαρά. Αν ρίξουμε δε μια ματιά στους 10 τίτλους με την υψηλότερη βαθμολογία πέρυσι στο Metacritic, η λίστα διαμορφώνεται κάπως έτσι:

  1. GTA V – Νοέμβριος
  2. The Last of Us: Remastered – Ιούλιος
  3. Super Smash Bros. for Wii U – Νοέμβριος
  4. Dark Souls II – Μάρτιος
  5. Bayonetta 2 – Οκτώβριος
  6. Diablo III: Ultimate Evil Edition – Αύγουστος
  7. Rayman Legends – Φεβρουάριος
  8. Velocity 2X – Σεπτέμβριος
  9. Fez – Μάρτιος
  10. Shovel Knight – Ιούνιος

 

Με άλλα λόγια οι 4/10 τίτλους με τις υψηλότερες βαθμολογίες πέρυσι κυκλοφόρησαν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου (40% έναντι 25% που θα αντιστοιχούσε υπό κανονικές συνθήκες σε ένα τρίμηνο). Αν μάλιστα εξετάσουμε το θέμα σε επίπεδο κονσόλας, ψάχνοντας π.χ. τις “next gen” κυκλοφορίες, εκεί που είναι τα λεφτά για τις εταιρείες, θα δούμε ότι το προαναφερθέν ποσοστό ανεβαίνει στο 60% στο Xbox One.

 

Όλοι στο ταμείο… #not

 

Τα παραπάνω λοιπόν σημαίνουν πως όλοι τρέχουν να αγοράσουν τα πολυαναμενόμενα videogames της περιόδου που εξετάζουμε με το που κυκλοφορήσουν; Όχι. Κρίνοντας από τα στοιχεία της Ένωσης Λογισμικού Ψυχαγωγίας (Entertainment Software Association ή ESA), οι πωλήσεις του gaming στις ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα $15-15,5 δισ., τα 3,5 εκ των οποίων αντιστοιχούν στο τρίτο ημερολογιακό τρίμηνο του κάθε έτους. Εν αντιθέσει με οτιδήποτε άλλο έχουμε συγκρίνει δηλαδή, εδώ παρουσιάζεται μια ισόποση κατανομή των πωλήσεων στο λεγόμενο Q3 με δύο αστερίσκους.

 

Ο πρώτος αφορά την ίδια την περίοδο: αναφερόμενοι στο Q3 μιλάμε για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ούτως ειπείν δύο “νεκρούς” μήνες συν έναν πιο ενεργό μεν, που όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει όλα τα blockbusters της χρονιάς δε. Ο δεύτερος αστερίσκος αφορά το γεγονός πως Οκτώβριος και Νοέμβριος συνθέτουν μαζί με τον Δεκέμβριο το Q4 στο οποίο φυσικά προσμετρούνται και οι πωλήσεις των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα τότε να κρίνεται ουσιαστικά ολόκληρη η σεζόν της βιομηχανίας.

 

gallery_335201_1967_131588.jpgO... κακός χαμός των Χριστουγέννων. Ο κόσμος αγοράζει και οι εταιρείες κατ' επέκταση προσφέρουν. Απλοί νόμοι της αγοράς.

 

Γιατί όμως επιμένουν στο Q3;

 

O λόγος είναι πάρα πολύ απλός: τα Χριστούγεννα. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί τη μεγαλύτερη περίοδο ανταλλαγής δώρων παγκοσμίως και τι καλύτερο για δώρο από ένα videogame; Παράλληλα οι μικρές ηλικίες έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο ενώ λόγω και των αυξημένων χαρτζιλικιών/δώρων & bonuses σε μισθούς, υπάρχει γενικότερα μεγαλύτερη δυνατότητα και διάθεση “ξοδέματος”. Ναι, οι πωλήσεις τα πρώτα 24ωρα είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πορεία ενός τίτλου, ωστόσο και τα Χριστούγεννα λένε πολλά. Για να είναι έτοιμο λοιπόν ένα παιχνίδι να πουλήσει τότε, θα πρέπει να βρίσκεται στην αγορά ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα. Όχι πολύ γιατί θα το έχει ξεχάσει ο κόσμος και όχι λίγο ώστε να το έχει δει αρκετές φορές –και άρα να του έχει αποτυπωθεί στο μυαλό. Ε, αυτή η περίοδος ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη του Νοέμβρη, στο τρίμηνο-φωτιά του gaming.

 

Τα videogames, όπως ίσως να έχετε παρατηρήσει ορισμένοι, κυκλοφορούν συγκεκριμένες ημέρες: Τρίτη στις ΗΠΑ, Πέμπτη-Παρασκευή στην Ευρώπη (ανάλογα τη χώρα –στην Ελλάδα ισχύει η Παρασκευή) εκτός και αν έχουμε παγκόσμιο λανσάρισμα την ίδια μέρα, οπότε προτιμάται η Τρίτη –σε σπάνιες περιπτώσεις και η Τετάρτη. Αυτό γίνεται κυρίως για λόγους που αφορούν τη διευκόλυνση των διακινήσεων (aka logistics), ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα, με τις τόσες πολλές κυκλοφορίες σε ένα τόσο μικρό διάστημα, να παρατηρούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα “συνωστισμός” από ΑΑΑ κυκλοφορίες την ίδια μέρα. Θα αναρωτιέστε αν οι εταιρείες νιώθουν άνετα με κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως κατά βάση τις ενδιαφέρει τι κάνει ο άμεσος ανταγωνισμός: στην EA π.χ. ενδιαφέρονται πότε η Konami βγάζει το Pro και πότε η Activision το Call of Duty, στη Ubisoft έχουν την προσοχή τους σε όλα εκείνα τα action που θα μπορούσαν να κοντράρουν το εκάστοτε Assassin’s Creed κλπ. Όχι ότι θα τις χάλαγε να λανσάρονταν οι τίτλοι τους και μόνο αλλά δεδομένων των συνθηκών, εστιάζουν στον ανταγωνισμό.

 

Παράλληλα, καμία εταιρεία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να “αδρανοποιηθεί” οικειοθελώς από την πιο φορτωμένη περίοδο στο καλεντάρι του gaming, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους αντιπάλους της. Προτιμά λοιπόν να ακολουθεί κι εκείνη, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί ευθέως μαζί τους: τουλάχιστον έτσι θα τους επιφέρει και κάποια πλήγματα…

 

gallery_335201_1967_4221.jpgΚαι επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του καταναλωτή όταν εκείνος βρεθεί με τα λεφτά στο χέρι, έτοιμος να αγοράσει, υπάρχουν και τα preorders...

 

Και τον υπόλοιπο χρόνο;

 

Εννοείται πως και τον υπόλοιπο χρόνο βγαίνουν τίτλοι –και τι τίτλοι! Άλλωστε το λανσάρισμα ενός παιχνιδιού δεν οριοθετείται μόνο βάσει των Χριστουγέννων. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους, από το αν προλαβαίνει να τελειώσει τη δουλειά του ένα στούντιο, μέχρι το οικονομικό τρίμηνο που θέλει να φαίνεται ενισχυμένη μία εταιρεία παραγωγής. Απλά την περίοδο αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ο κόσμος είθισται να μην έχει άλλα χρήματα και το καλοκαίρι να πηγαίνει διακοπές, οπότε με εξαίρεση το Πάσχα ενδιάμεσα, η υπόλοιπη χρονιά δεν είναι αυτό που λέμε ακριβώς “υποσχόμενη” χωρίς πάντως μια ενδεχόμενη κυκλοφορία τότε να κρίνεται απαγορευτική.

 

Φυσικά τα ανωτέρω ισχύουν ως επί το πλείστον για τους κατόχους κονσόλας. Για τους PC gamers, ο… Άγιος Βασίλης έρχεται συνήθως τον Αύγουστο, όταν ο Γκέιμπ Νιούελ “σκοτώνει” τις τιμές στο Steam, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε μιαν άλλη φορά…