Οι Collector’s Editions αποτελούν μία από τις “υποαγορές”, αν μπορεί να θεωρηθεί δόκιμος ο συγκεκριμένος όρος, του gaming.

Πρόκειται για μια ιδιάζουσα αγορά με εξίσου ιδιάζον κοινό: πώς θα μπορούσε άλλωστε αυτό το τελευταίο να μην είναι τέτοιο όταν ξοδεύει τα διπλά, τριπλά, πολλές φορές και τετραπλά χρήματα για να αγοράσει μια συλλεκτική έκδοση ενός παιχνιδιού ή ακόμα και κονσόλας; Collector’s Editions κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Πολλοί θεωρούν ότι ο όρος σήμερα έχει εξευτελιστεί, κυρίως λόγω του πλήθους των συλλεκτικών εκδόσεων που λανσάρονται: πράγματι, σε σχέση με το παρελθόν, οι Collector’s ή Limited Editions είναι πολλές περισσότερες με μία όμως διαφορά: το συνοδευτικό υλικό είναι κλάσεις ανώτερο από εκείνες του παρελθόντος (εννοείται ότι μιλάμε για την πλειοψηφία αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν εξαιρέσεις εκατέρωθεν). Με τα μέσα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, οι εταιρείες είναι σε θέση να παράγουν συνοδευτικό υλικό που παλιότερα δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν οι περισσότεροι.

Μια Collector’s Edition χαρακτηρίζεται από δύο παράγοντες: το περιεχόμενο και τον αριθμό των αντιτύπων στα οποία κυκλοφορεί. Είθισται τέτοιου τύπου εκδόσεις να “φεύγουν” ταχύτατα, ωστόσο υπάρχουν και παραδείγματα ορισμένων που έχοντας παραχθεί σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες, ξέμειναν στα ράφια των καταστημάτων για μήνες. Η ιδανική περίπτωση Collector’s είναι εκείνη που συνδυάζει και τα δύο: πλούσιο περιεχόμενο και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων –για να έχει και αξία στο μέλλον, εφ’ όσον μείνει κλειστή, μιας που δεν αγοράζουμε όλοι τέτοιες εκδόσεις με σκοπό να τις ανοίξουμε και να τις χαρούμε: υπάρχουν κι εκείνοι που τις βλέπουν ως επενδύσεις.

Όπως και να ‘χει, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες Collector’s που η καθεμία για τους δικούς τους λόγους τράβηξαν το ενδιαφέρον Τύπου και κοινού, ξεπούλησαν πριν καν βγουν στα ράφια και αποτελούν πραγματικά διαμάντια για τις συλλογές στις οποίες ανήκουν. Σημείωση: μιλάμε για παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ήδη και όχι για αυτά που περιμένουμε υπομονετικά.

Bayonetta – Climax Edition

Λίγοι τη γνωρίζουν, ακόμα λιγότεροι τη διαθέτουν στις συλλογές τους. Η Climax Edition του Bayonetta δεν θα μπορούσε να ήταν μία ακόμα Collector’s Edition. Πέραν των “προβλεπόμενων” (art book, soundtrack, το παιχνίδι), στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η εν λόγω έκδοση ερχόταν και με μία ρεπλίκα ενός Scarborough Fair, ενός εκ των τεσσάρων χαρακτηριστικών όπλων της Bayonetta στο παιχνίδι! Μολονότι η ποιότητα των χρωμάτων του όπλου δεν ήταν κι η καλύτερη δυνατή (είπαμε, έχουμε υψηλά στάνταρ), το γεγονός ότι αυτό κυκλοφόρησε… Down Under, κάνει την “πλήρη” Climax Edition πραγματικά ανεκτίμητη.

gallery_335201_1967_41986.jpg

BioShock – Limited Edition

Το πρώτο BioShock χάλασε κόσμο αφού για την εποχή του επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρωτοφανές. Όσο για τη Limited Edition του, περιελάμβανε ένα εξαιρετικής ποιότητας αγαλματίδιο ενός Big Daddy –αντίπαλος που συναντούσατε στο παιχνίδι. Η συγκεκριμένη φιγούρα ήταν μία από τις καλύτερες που έχουμε δει ποτέ σε συλλεκτική έκδοση: τρομακτική λεπτομέρεια, μεγάλο βάρος, κατασκευή στο χέρι και γενικώς, τα άξιζε τα χρήματά της και με το παραπάνω. Συνοδευόταν από ένα making-of DVD, το παιχνίδι και ένα EP άλμπουμ (σε mini CD) με τρία κομμάτια, ασορτί με το στυλ του παιχνιδιού.

gallery_335201_1967_155854.jpg

Mortal Kombat – Tournament Edition

Δεν μιλάμε για τίποτα εξωπραγματικό από πλευράς σπανιότητας: με τιμή που με δυσκολία αγγίζει τα 200€, εύκολα μπορεί να την κάνει κάποιος δικιά του. Το θέμα είναι το περιεχόμενό της: πέραν του παιχνιδιού, βλέπετε, η Tournament Edition περιελάμβανε ένα arcade stick, περιφερειακό που εκτίμησαν ιδιαίτερα οι “παραδοσιακοί” λάτρεις της σειράς και του είδους. Οι θέσεις των πλήκτρων του ήταν λίγο περίεργες βέβαια αλλά εν τέλει, πόσα παιχνίδια έχουν έρθει πακέτο με κάτι τόσο πρακτικό και ουσιώδες; Το συγκεκριμένο μάλιστα άνοιγε και μέσα του βρίσκονταν το παιχνίδι και φυλλάδια με κωδικούς DLC!

gallery_335201_1967_17829.jpg

Uncharted 2: Among Thieves – Fortune Hunter Edition

Το Uncharted 2 δεν ήταν απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για το 2009 αλλά παράλληλα κι αυτό με τη σπανιότερη Collector’s Edition. Μόλις 200 αντίτυπα της Fortune Hunter Edition παράχθηκαν συνολικά και μάλιστα δόθηκαν κατόπιν κλήρωσης σε όσους είχαν παίξει το demo του παιχνιδιού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η εν λόγω έκδοση περιελάμβανε το παιχνίδι, art book, οδηγό στρατηγικής και ένα αντίτυπο ενός μαχαιριού εκπληκτικής κομψότητας και απίστευτης λεπτομέρειας. Στο eBay μπορείτε να τη βρείτε στις £3.500 ανοιχτή, την ώρα που σφραγισμένη υπολογίζεται πως στοιχίζει πάνω από $10.000.

gallery_335201_1967_1877675.jpg

PS4 – 20th Anniversary Edition

Δύσκολα υπάρχει gamer παγκοσμίως που να μην έχει ακούσει για την 20th Anniversary Edition του PS4. Θέλοντας να γιορτάσει τα 20 χρόνια του PlayStation, η Sony αποφάσισε να λανσάρει ένα PS4 στα χρώματα του πρώτου PlayStation (PS1) σε 12.300 αριθμημένα τεμάχια –η κονσόλα είχε κυκλοφορήσει πρώτα στην ιαπωνική αγορά στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 (3/12 > 12/3 > 12.300). Αυτά δεν βγήκαν ποτέ στα καταστήματα αφού άλλα δόθηκαν σε πιστούς φαν του PlayStation, άλλα κατόπιν κλήρωσης, άλλα βγήκαν σε δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μόνο ελάχιστα διατέθηκαν με σειρά προτεραιότητας στο κοινό. Η τιμή ενός τέτοιου, σφραγισμένου εννοείται, ξεκινάει πλέον από το χιλιάρικο.

gallery_335201_1967_28163.jpg

Dead Island: Riptide – Zombie Bait Edition

Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες Collector’s και μάλιστα για ένα παιχνίδι που δεν διεκδικούσε ακριβώς και δάφνες ποιότητας. Η Zombie Bait Edition του Dead Island: Riptide περιελάμβανε μεταξύ άλλων έναν γυναικείο κορμό σώματος με πλούσια… προσόντα, μικροσκοπικό μαγιό, κομμένα χέρια και κεφάλι! Εννοείται πως μόλις ανακοινώθηκε έγινε ο κακός χαμός αφού υπήρξε κόσμος που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί και κόσμος που έτρεξε να την προπαραγγείλει. Τελικά κυκλοφόρησε και όσοι την έκαναν δικιά τους, δύσκολα θα το ‘χουν μετανιώσει. Στο eBay πάντως θα τη βρείτε σε προσιτές τιμές (£25-30): αυτό που στοιχίζει άλλωστε είναι η μεταφορά της…

gallery_335201_1967_114246.jpg

Dying Light – My Apocalypse Edition

Μια Collector’s, μπροστά στην οποία οι υπόλοιπες δεν ωχριούν απλά, αλλά μοιάζουν με ψίχουλα. Εμ, βέβαια, όταν ένα παιχνίδι έρχεται με δώρο πραγματικό, αλεξίσφαιρο καταφύγιο, τι θα μπορούσε να το κοντράρει; Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο είναι πολυεπίπεδο, με εξόδους κινδύνου, οπλοστάσιο και ένα υπερπλήρες και απόλυτα εξοπλισμένο σαλονάκι με τηλεόραση και Xbox One. Έχοντας δώσει £250.000 για όλο το πακέτο άλλωστε (θα έβλεπε το πρόσωπό του στο παιχνίδι, θα έκανε μαθήματα παρκούρ για να ξεφύγει από ζόμπι, ενώ θα έπαιρνε και άγαλμα ενός ζόμπι σε πραγματικό μέγεθος), λογικά ο κάτοχός της θα είχε πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Όχι ότι την αγόρασε και κανείς…

gallery_335201_1967_39408.jpg

GRID 2 – Mono Edition

Και μιας που εκτοξεύσαμε τις τιμές στα ύψη, ας κλείσουμε έτσι: η Mono Edition του GRID 2, κυκλοφόρησε όπως και η My Apocalypse Edition του Dying Light σε ένα και μοναδικό αντίτυπο κι αυτό διότι συνοδευόταν από ένα supercar BAC Mono 170 ίππων (0-100 σε 2,8”), βόλτα στο εργοστάσιο παραγωγής του, στολή, γάντια, μπότες και κράνος, ένα PS3 και φυσικά το παιχνίδι (αλλά χωρίς κανένα συνοδευτικό DLC, να σημειωθεί αυτό). Η τιμή της εν λόγω έκδοσης ήταν και η ακριβότερη που είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι τότε αφού κυμαινόταν στα $190.000 ή £125.000, μέχρι φυσικά να βγει εκείνη του Dying Light.

gallery_335201_1967_60366.jpg

Borderlands 2 – Ultimate Loot Chest Limited Edition

Από τις πλέον ευφάνταστες συλλεκτικές εκδόσεις που έχουμε δει ποτέ, η Ultimate Loot Chest του Borderlands 2 ερχόταν στο κουτί ενός loot chest, απ’ αυτά που συναντούσε κανείς στο παιχνίδι! Αν και το κουτί από μόνο του θα ‘ταν αρκετό, περιελάμβανε φιγούρα (τύπου bobble head) του Marcus Kincaid, αυτοκόλλητα, κόμικ, art book, αριθμημένο πιστοποιητικό αυθεντικότητας, αφίσα, καρτ-ποστάλ, χάρτη, το παιχνίδι σε steelbook θήκη και κάμποσο DLC. Θα τη βρείτε σε λογική σχετικά τιμή (150-250€), αν αυτό που θα έπρεπε να σας απασχολεί, είναι ως συνήθως τα μεταφορικά, κυρίως λόγω του μεγάλου της όγκου.

gallery_335201_1967_1202783.jpg

God of War: Ascension – Omega Collector’s Edition

Το τελευταίο πρωτότυπο God of War που κυκλοφόρησε για την προηγούμενη γενιά κονσολών (το PS3 δηλαδή), ήρθε με την καλύτερη ποιοτικά Collector’s που μας έχει προσφέρει η σειρά. Δεν ήταν φυσικά η θήκη τύπου steelbook, το soundtrack, τα διπλά XP στο multiplayer, το δωρεάν DLC και το παιχνίδι που περιελάμβανε αλλά το άγαλμα του Kratos: με ύψος 20 εκατοστών, μπρούτζινο χρώμα και εντυπωσιακή λεπτομέρεια, ήταν απείρως επιβλητικότερο από την… απλή φιγούρα που ερχόταν με τη “σκέτη” Collector’s του παιχνιδιού. Ενδεικτικό αυτού είναι πως η Collector’s Edition του God of War: Ascension βρίσκεται στο eBay πολύ πιο εύκολα –και σε χαμηλότερη τιμή- απ’ ότι η Omega.

gallery_335201_1967_366692.jpg