Η εικονική πραγματικότητα έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα όλες τις μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας προϊόντων διασκέδασης/ ψυχαγωγίας, και από ότι φαίνεται τις επόμενες δύο χρονιές θα γίνουμε μάρτυρες της έκρηξης του VR (Virtual Reality).

Όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη hardware/ software πάντως επισημαίνουν ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας όπως είναι το Oculus VR RiFT ή και οι φθηνότερες συσκευές που έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα, και οι οποίες εκμεταλλεύονται το software, το hardware και την οθόνη smartphones για να λειτουργήσουν -όπως για παράδειγμα είναι οι συσκευές Samsung Gear VR- και δεν είναι άλλο από την ναυτία που προκαλούν σε πολλούς χρήστες τους.

 

Σε αυτό, το ιδιαίτερα σπουδαίο ζήτημα, στάθηκε τόσο ο Gabe Newell της Valve, όσο και ο σούπερ-προγραμματιστής και CTO της Oculus VR, John Carmack.

 

gallery_286955_1803_29547.jpg

 

Ο Gabe Newell, μίλησε για το Vive VR της εταιρείας του, που κατασκευάζει μαζί με την HTC, λέγοντας πως η εταιρεία του βρήκε τον τρόπο να καταπολεμήσει την ναυτία. Μάλιστα τόλμησε να πει πως το "0% των ανθρώπων" διαπίστωσε ναυτία κατά την διάρκεια χρήσης του Vive VR headset. Κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης του στο πρόσφατο συνέδριο, o Gabe Newell, είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές όπως το Oculus RiFT εξαιτίας της ναυτίας που τους προκαλεί.

 

gallery_286955_1803_71657.jpg

 

Χάρη στο σύστημα ανίχνευσης κίνησης Lighthouse που έχει προσαρμόσει στο Vive VR headset, η Valve αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα της ναυτίας. Το Lighthouse είναι τόσο ακριβές στην ανίχνευση που κάνει τον τρισδιάστατο χώρο στην εικονική πραγματικότητα να μοιάζει πραγματικός.

 

gallery_286955_1803_41618.jpg

 

Παρόλο που το Oculus VR RiFT έχει ανακοινωθεί από το 2012 -και με μία ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια Kickstarter στο ενεργητικό του- και παρόλο που ξεκίνησε το ρεύμα με τις συσκευές του είδους και τρία χρόνια μετά ο ενθουσιασμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα προβλήματα με την ναυτία και την καταπόνηση των ματιών παραμένουν.

Αλλά, σύμφωνα με την Valve, το πρόβλημα με την ναυτία καταπολεμήθηκε χάρη στο σύστημα ανίχνευσης κίνησης Lighhouse, το οποίο μάλιστα η εταιρεία τόλμησε να το κάνει open-source για να το υϊοθετήσουν και άλλοι κατασκευαστές και να επιταχυνθεί η πρόοδος με τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Λέγεται ότι το Project Morpheus της Sony, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει το σύστημα.

 

gallery_286955_1803_35756.jpg

 

Ο John Carmack, της Oculus VR περίεγραψε ένα "εφιαλτικό σενάριο" στο φετινό Game Developers Conference αυτή την εβδομάδα, στο οποίο άνθρωποι "που τους αρέσει το [VR] demo, το πηγαίνουν σπίτι και αρχίζουν να κάνουν έμετo". To πρώτο headset που θα κυκλοφορήσει εμπορικά οφείλει να έχει λύσει το πρόβλημα, είπε, αλλιώς ολόκληρο το εγχείρημα θα καταποντιστεί. "Ο φόβος είναι να κυκλοφορήσει κάποιο πραγματικά κακό προϊόν VR" είπε, "τότε θα μπορούσε να στείλει την βιομηχανία πίσω στην δεκαετία του '90".

 

gallery_286955_1803_97818.jpg

 

Ο Hal9000, δοκίμασε το Vive VR headset στο Mobile World Congress δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την απόδοση του ενώ επιπλέον σημείωσε ότι δεν ένιωσε να τον πιάνει ναυτία, και αυτό επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Gabe Newell. Για να δούμε...

 

Link.png Site: The Verge