H Google έχει γίνει στόχος επανειλημμένων ελέγχων για μονοπωλιακές πρακτικές στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στα πρόθυρα λήψης ακόμη πιο δραστικών μέτρων.

Λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης που ενδεχομένως να σημάνει την διάσπαση του γίγαντα στον τομέα της αναζήτησης, και πιο συγκεκριμένα την "αποδέσμευση της μηχανής αναζήτησης από τις άλλες εμπορικές υπηρεσίες του".

 

Δεν έχουν περάσει περά πέντε μήνες από τότε που η Google υποχρεώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφαιρέσει δεσμούς και ιστοσελίδες από την μηχανή αναζήτησης της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με αυτό που ονομάστηκε "δικαίωμα στη λήθη". Να θυμίσουμε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε με πρόσφατη απόφασή του (C-131/12, 13 Μαΐου 2014) ότι ορισμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης να καταργούν συγκεκριμένα αποτελέσματα για αναζητήσεις που περιλαμβάνουν το όνομά τους, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το δικαίωμα του ατόμου για κατάργηση των σχετικών αποτελεσμάτων υπερέχει των συμφερόντων που σχετίζονται με τη μηχανή αναζήτησης.

 

Η Google έχει επικριθεί επανειλημμένως για την εμπορική κυριαρχία της στον τομέα όσο και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει την διάσπαση μιας εταιρείας όπως η Google, αλλά έχει την δυνατότητα να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία ή να φέρει νέους νόμους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον γίγαντα της αναζήτησης στο Internet.

 

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Financial Times γιατί ένα τόσο δραστικό μέτρο, όπως η διάσπαση μίας εταιρείας ήταν απαραίτητο, ο Ramon Tremosa, Ισπανός Ευρωβουλευτής που υποστήριξε την κίνηση απάντησε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούσε να ζητήσει "τον μυστικό αλγόριθμο της Google" και έπρεπε να βρει άλλα νόμιμα μέσα για να περιορίσει την εξουσία και την επιρροή της.

Ο Jan Philipp Albrecht των Πράσινων είπε: "Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την δύναμη τους στην αγορά για να προωθούν διαφημιστικές ή εμπορικές δραστηριότητες της ίδιας εταιρείας. Αυτό αποτελεί αιχμή για το Google+ ενώ και το Yelp διαμαρτύρεται ότι η Google το έχει θέσει εκτός των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

 

Link.png Site: The Verge