Η Google ξεκίνησε να συγκεντρώνει ιατρικά δεδομένα από εθελοντές ως μέρος ενός φιλόδοξου project για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με αρχεία που θα δείχνουν πως θα πρέπει να είναι ένας υγιής άνθρωπος.

Το project αναπτύχθηκε από το πειραματικό παράρτημα, Google X, της εταιρείας και θα φέρει την ονομασία Baseline Study, ενώ ο αριθμός των ανώνυμων εθελοντών φτάνει τους 175. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Baseline Study σύντομα θα αντλήσει πληροφορίες από χιλιάδες ακόμα εθελοντές για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός ανθρώπου με άριστη φυσική κατάσταση.

 

Το project έχει σχεδιαστεί ώστε να συγκεντρώνει δεδομένα όχι μόνο από επαγγελματίες υγείας προκειμένου να θεραπεύσουν και να αντιμετωπίσουν σημαντικά θέματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο αλλά και θα επιτρέψει να ανιχνεύουν τάσεις και μοτίβα στην ανθρώπινη υγεία, κάνοντας την ιατρική να επικεντρώνεται περισσότερο στη πρόληψη παρά στη θεραπεία των ασθενειών. Επικεφαλής είναι ο Dr. Andrew Conrad, ο οποίος συμμετέχει στο Google X από το Μάρτιο 2013 και βοήθησε στην ανάπτυξη φθηνών, και μεγάλης κλίμακας tests για τον ιό HIV για δωρεές πλάσματος αίματος. Η Wall Street Journal, αναφέρει πως ο Conrad έχει συγκεντρώσει μια ομάδα από 70 ως 100 ειδικούς για τα projects, από ιατρικούς τομείς της φυσιολογίας, βιοχημείας, οπτικής και της μοριακής βιολογίας.

 

Το Project Baseline θα χρησιμοποιήσει την υπολογιστική δύναμη της Google για να εντοπίσει "βιoδείκτες" (biomarkers) σε δεδομένα που θα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απομακρύνουν ή να αποφύγουν προβλήματα υγείας. Η ιατρική επιστήμη έχει ανακαλύψει με παραδοσιακό τρόπο τέτοιους "βιοδείκτες" για τα τελευταία στάδια μιας ασθένειας, αλλά η εταιρεία ελπίζει πως με το project Baseline θα μπορεί να εντοπίσει μεταξύ των δεδομένων, ασθένειες στο σώμα που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνουν απειλητικές για την ζωή.

 

Ο Dr. Conrad δίνει ένα παράδειγμα όπου τα δεδομένα επιτρέπουν σε ερευνητές να ξεχωρίσουν ένα βιοδείκτη που δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να διασπούν τις λιπαρές τροφές αποτελεσματικά. Σε κάποιους άλλους μπορεί να λείπει αυτός ο βιοδείκτης και έτσι να κινδυνεύουν από ασθένειες της καρδιάς. Αναγνωρίζοντας τέτοιες περιπτώσεις πριν η ασθένεια γίνει απειλητική για την υγεία, οι πληροφορίες του project Baseline θα μπορούν να προτείνουν στους ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους πριν το πρώτο καρδιακό επεισόδιο ή θα επιτρέψει σε επιστήμονες να αναπτύξουν κάτι προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν τα λιπαρά φαγητά.

 

Ο Dr. Conrad προειδοποιεί πως δε θα βρεθεί άμεσα θεραπεία για το καρκίνο αλλά πως γίνονται "μικρά βήματα". Το project ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν μια εταιρεία κλινικών δοκιμών, την οποία ο Conrad αρνείται να την κατονομάσει, έγραψε 175 άτομα σε εξετάσεις που απαιτούσαν τη συλλογή ούρων και δακρύων. Η συγκεριμένη κλινική, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις στα πανεπιστήμια Duke and Stanford θα διεξάγουν και άλλες έρευνες στο μέλλον, με τη συλλογή δειγμάτων αλλά αφαιρώντας πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα όπως ονόματα και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης από τους συμμετέχοντες.

 

Το μειωμένο κόστος συλλογής γενετικών και μοριακών πληροφοριών έχει κάνει εφικτό το Project Baseline. Τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων θα μπούν σε μια σειρά (διαδικασία που κάποτε κόστιζε 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα μειώθηκε στα 1000 δολάρια) μαζί με το ιστορικό των γονέων τους. Η Wall Street Journal αναφέρει πως θα καταγράφονται δεδομένα σχετικά με το πως ο άνθρωπος μεταβολίζει το φαγητό, τα θρεπτικά συστατικά και τα φάρμακα, πόσοι είναι οι ρυθμοί της καρδιάς σε καταστάσεις stress και πως οι χημικές αντιδράσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων.

 

Το project υπόσχεται πολλά αλλά τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες έχουν εγείρει θέματα σχετικά με την ιδιωτική τους ζωή. Ήδη η εταιρεία έχει δηλώσει πως τα ιατρικά δεδομένα που λαμβάνει είναι ανώνυμα από τη στιγμή που θα φτάσουν στα χέρια της και μετέπειτα, ενώ διευκρίνησε πως τέτοιες πληροφορίες δε διαμοιράζονται με ασφαλιστικές εταιρείες. Ο Dr. Sam Gambhir, γιατρός του Stanford που εργάζεται για τη Google περισσότερο από ένα χρόνο, είπε πως το θέμα της ιδιωτικοτητας έχει συζητηθεί και δήλωσε στη Wall Street Journal πως η Google δε θα επιτρέψει να γίνει οτιδήποτε με αυτά τα δεδομένα.

 

Δεν είναι ξεκάθαρο πως το Project Baseline έρχεται σε συνάρτηση με τη Calico, την εταιρεία της Google που ασχολείται με έρευνες για να παρατείνει την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Παρόλο που το Google X εισέρχεται δυναμικά στο κλάδο της υγείας με τη δημιουργία φακών επαφής ελέγχου της γλυκόζης, οι επικεφαλής της εταιρείας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τους περιορισμούς και τις ρυθμιστικές αρχές στο κλάδο. Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin ανέφερε στο συνέδριο Code το Μάιο πως το πρόγραμμα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τόσο αυστηρό που είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθείς σε αυτό το τομέα. Εξέφρασε δε, και την αγανάκτησή του σχετικά με το πόσο ζηλότυπα φυλούν τα δεδομένα τους οι άλλες ιατρικές εταιρείες, δηλώνοντας πως με την εφαρμογή εκμάθησης των μηχανών σε υπάρχοντα δεδομένα θα δημιουργήσει πρότυπα και μοτίβα και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ήδη κάθε χρόνο.

 

Αυτή τη χρονιά τόσο η Google όσο και η Apple έχουν ανακοινώσει πλατφόρμες καταγραφής της υγείας αλλά το Project Baseline φαίνεται πιο φιλόδοξο από τα αντίστοιχα Google Fit και Apple Healthkit. Αν η προσπάθεια της Google καταφέρει να αποδόσει καρπούς με τα ιατρικά δεδομένα που θα περισυλλέξει τότε, όπως αναφέρει ο Sergey Brin, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα γλυτώσουν από κάποια ασθένεια. Ίσως καταφέρουμε να γνωρίσουμε και τον πιο υγιή άνθρωπο του κόσμου.

 

Link.png Site: TheVerge