Όταν λέτε στο κινητό σας να σταματήσει να παρακολουθεί/ διαμοιράζεται την τοποθεσία που βρίσκεστε, περιμένετε να το κάνει, σωστά; Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβαινε μέχρι πρόσφατα με το Android.

Το Quartz επιβεβαίωσε ότι από τις αρχές του 2017, τα smartphones με Android στέλνουν δεδομένα για τη θέση/ διεύθυνση των κοντινών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας ή των πύργων μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας στη Google ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις διαμοιρασμού τοποθεσίας που έχει επιλέξει ο χρήστης της συσκευής – ακόμα και αν δεν έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή (app).
Θεωρητικά, η Google ή κάποιος εισβολέα/ χάκερ θα μπορούσε να προσδιορίσει κατά προσέγγιση τη θέση του χρήστη της στοχοποιημένης συσκευής Android μέσω κάποιας μεθόδου τριγωνομέτρησης των κεραιών.

 

Εκπρόσωπος της Google πάντως τόνισε πως δεδομένα που αφορούν στους πύργους κινητής τηλεφωνίας/ σταθμούς βάσης, γνωστά και ως κωδική Cell ID, δεν είχαν κάποια χρησιμότητα και πως η εταιρεία τα “διέγραφε” από τη στιγμή της παραλαβής τους.
Η Google προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο χρησιμοποιώντας τα δεδομένα για να επιταχύνει την παράδοση μηνυμάτων. Επιπλέον η Google υποσχέθηκε να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά και έτσι τα smartphones με Android θα σταματήσουν να στέλνουν το Cell ID των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

 

Από ότι φαίνεται, η απειλή για την ιδιωτική ζωή των χρηστών συσκευών με Android δεν ήταν μεγάλη, αφού η Google δεν κατασκόπευε ανθρώπους ενώ ένας χάκερ δεν θα έβρισκε κάποιον θησαυρό δεδομένων αποθηκευμένων στους διακομιστές της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, ήταν ανησυχητικό που η Google, παρά τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας/ απορρήτου, αποφάσισε να μεταδίδει δεδομένα που αφορούν στην τοποθεσία των χρηστών χρησιμοποιώντας μία υπηρεσία (συγχρονισμό δικτύου) που δεν είχατε τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε. Με απλά λόγια, η εταιρεία δεν σεβάστηκε την επιθυμία σας και επομένως δεν θα μπορούσατε να είχατε εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο παρακολούθησης.

 

Link.png Site: Engadget