Έχετε ποτέ εγκαταστήσει τις, φαινομενικά ακίνδυνες, εφαρμογές Songs ή Prized στη συσκευή Android σας; Αν είστε ανάμεσα στους εκατομμύρια χρήστες που εγκατέστησαν τη πρώτη, και στους δεκάδες χιλιάδες που εγκατέστησαν τη δεύτερη, τότε είναι πιθανό να αντιληφθήκατε ότι η “συμπεριφορά” της συσκευής Android σας, δεν ήταν η ίδια.

Θερμαινόταν περισσότερο. Είχε θέματα καθυστερήσεων και “lag” ενώ η μπαταρία τελείωνε πιο γρήγορα. Η χρήση δεδομένων επίσης ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά στην επιφάνεια, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Έμοιαζαν, γιατί στη πραγματικότητα, οι δημιουργοί τον παραπάνω εφαρμογών είχαν μετατρέψει την Android συσκευή σας, σε ένα «δουλικό» μηχάνημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων!

 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, όταν οι χρήστες των παραπάνω εφαρμογών, έβαζαν τις συσκευές τους για φόρτιση, οι παραπάνω εφαρμογές «ξυπνούσαν» και ξεκινούσαν την διαδικασία “εξόρυξης” κρυπτονομισμάτων όπως Bitcoins, Litecoins και Dogecoins.

 

Όπως θα γνωρίζετε, η διαδικασία απαιτεί τεράστια επεξεργαστική ισχύ από ένα υπολογιστή. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός χιλιάδων τέτοιων συσκευών, μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα -αν και σε πολύ αργούς ρυθμούς- και αυτή ήταν η σκέψη των δημιουργών τους. Την δράση των συγκεκριμένων εφαρμογών αποκάλυψε η εταιρεία ασφάλειας Trend Micro.

 

Ο Veo Zhang της Trend Micro δήλωσε σχετικά «Οι χρήστες θα παρατηρήσουν σχετικά άμεσα την περίεργη συμπεριφορά των «μηχανών εξόρυξης» - η φόρτιση είναι αργή, τα τηλέφωνα θερμαίνονται υπερβολικά, οπότε η ύπαρξη τους δεν περνάει απαρατήρητη».

 

Link.png Site: ']PhoneArena

Link.png Site: http://arstechnica.com/security/2014/03/apps-with-millions-of-google-play-downloads-covertly-mine-cryptocurrency/']ArsTechnica