Πιστή στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της, η Google ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση ανάπτυξης της πέμπτης έκδοσης του Android η οποία θα φέρει την επίσημη ονομασία Lollipop και την οποία την βλέπουμε επίσημα για πρώτη φορά ενσωματωμένη στο Nexus 6.

Έτσι από σήμερα οι κατασκευαστές έχουν στα χέρια τους την τελική έκδοση του Android ώστε να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αναβαθμίσεων για όσα μοντέλα τους επιθυμούν, κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται αρκετές σχετικές ανακοινώσεις.

 

Το Android 5.0 Lollipop αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στη δημοφιλή πλατφόρμα της Google αφού όχι μόνο εγκαινιάζει ένα νέο σχεδιασμό που η εταιρεία τον ονομάζει Material, αλλά παράλληλα φέρνει σημαντικές προσθήκες και αλλαγές.

 

Όσον αφορά το σχεδιασμό, το γραφικό περιβάλλον του νέου Android προσαρμόζεται σε κάθε οθόνη και θα κάνει την εμφάνιση του σταδιακά όχι μόνο σε smartphones αλλά και σε tablets, φορητούς υπολογιστές και desktops μέσω του Chrome OS. Απαραίτητα συστατικά γι' αυτή την αλλαγή είναι η ανανεωμένη γραμματοσειρά Roboto καθώς και τα νέα εικονίδια.

 

 

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τις ειδοποιήσεις οι οποίες γίνονται αρκετά καλύτερες και πλέον εμφανίζονται και στην οθόνη κλειδώματος, ταξινομημένες με βάση το πόσο σημαντική είναι η κάθε μία.

 

Το multi-tasking αποκτά νέα εμφάνιση η οποία έχει ομοιότητες με αυτή της υπηρεσίας Google Now στο πως εμφανίζονται οι καρτέλες. Ακόμα ενισχύεται η ασφάλεια της πλατφόρμας και του χρήστη με τη συσκευή που ενσωματώνει το νέο Android να καταλαβαίνει αν ο χρήστης που προσπαθεί να τη ξεκλειδώσει είναι και ο νόμιμος χρήστης της. Αυτό γίνεται με την εύρεση της τοποθεσίας που βρίσκεται εκείνη τη στιμγή η συσκευή και η οποία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί από πριν ως ασφαλής.

 

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της συσκευής στη οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το Android 5.0 Lollipop, ενώ θα πρέπει να αναμένομε και βελτιώσεις στην αυτονομία. Ο νέος 64bit compiler ART παίρνει τη θέση του Dalvik και υπόσχεται μεγαλύτερη συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές που «τρέχει» το Android όπως x86, MIPS και φυσικά ARM.

 

Link.png Site: Google Blog