Τον περασμένο Ιανουάριο, η Google παρουσίασε μια προαιρετική λειτουργία μείωσης της κατανάλωσης των δεδομένων στη mobile έκδοση του Chrome browser, η οποία μείωνε την κατανάλωση των δεδομένων κατά 50%.

Με νέα αναβάθμιση, η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί πλέον να εξοικονομήσει μέχρι και το 70% των δεδομένων στο Android.

 

Σύμφωνα με την ίδια την Google, το Data Saver mode αφαιρεί τις εικόνες όταν φορτώνει μια σελίδα, εάν έχει ανιχνεύσει ότι η σύνδεση του χρήστη είναι αργή. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση της σελίδας, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εάν επιθυμεί να φορτώσει ορισμένες ή και όλες τις εικόνες της ιστοσελίδας. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς, λόγου χάρη, σε μια είδηση ο χρήστης μπορεί να επιθυμεί μονάχα να διαβάσει το κείμενο και να μην ενδιαφέρεται για τις εικόνες.

 

Ουσιαστικά, το Data Saver αποτελεί Google proxy που περνάει τα web requests από τους servers της Google, της οποίας οι PageSpeed libraries συμπιέζουν και βελτιστοποιούν το διαδικτυακό περιεχόμενο. Η σύνδεση μεταξύ του browser και των servers της Google διαχειρίζεται από το SPDY protocol, με σκοπό την περαιτέρω βελτιστοποίηση.

 

Το συγκεκριμένο εργαλείο συμπίεσης δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει χρήστες αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις. Επιπλέον, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Google να επιταχύνει την πλοήγηση στο internet, όπως άλλωστε έχουμε δει και με το Accelerated Mobile Pages Project.

 

Αρχικά, η βελτιωμένη συμπίεση δεδομένων της Google θα γίνει διαθέσιμη σε χρήστες του Chrome από την Ινδία και την Ινδονησία. Στη συνέχεια θα γίνει διαθέσιμη και σε άλλες χώρες, χωρίς να γνωρίζουμε με ακρίβεια το πότε.

 

gallery_363048_2550_454993.gif

 

Link.png Site: TechCrunch