Σύμφωνα με αναφορές του Ρώσικου ιστότοπου CNews, 4,93 εκατομμύρια Gmail κωδικοί δημοσιεύτηκαν την Τρίτη σε Ρώσικο Bitcoin forum.

Εκπρόσωπος τύπου της Google δήλωσε στο The Next Web πως "η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την εταιρεία". Τόνισε δε, πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το σύστημά τους έχει εκτεθεί, αλλά αν ορισμένοι λογαριασμοί έχουν εκτεθεί, η Google θα λάβει περαιτέρω μέτρα και θα βοηθήσει τους χρήστες της να ασφαλίσουν τους λογαριασμούς τους.

 

Μετά τη δημοσίευση στο εν λόγω forum, η οποία και τελικά αφαιρέθηκε, οι διαχειριστές έχουν διαγράψει τους κωδικούς από τα αρχεία κειμένου, αφήνοντας ορατά μόνο τα ονόματα χρηστών. Επιπλέον, ο χρήστης που δημοσίευσε το αρχείο ισχυρίζεται πως περίπου το 60% αυτών είναι έγκυρα.

 

Σε μια γρήγορη ανάλυση του αρχείου, παρατηρείται πως περιλαμβάνει κυρίως λογαριασμούς από Αγγλία, Ισπανία και Ρωσία. Φαίνεται επίσης πως η λίστα αυτή είναι ένας συνδυασμός άλλων λιστών που πάρθηκαν παλαιότερα. Επομένως, πολύ πιθανόν να εμπεριέχονται σύνδεσμοι προς ιστότοπους που δε σχετίζονται με το Gmail ή άλλες υπηρεσίες της Google, ιδιαίτερα αν οι χρήστες έχουν το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό σε άλλους λογαριασμούς.

 

Ως αποτέλεσμα, η διαρροή αυτή πιθανότατα επηρεάζει σημαντικά λιγότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες. Πολύ πιθανόν επίσης αρκετοί να άλλαξαν κωδικό, όπως και μερικές εγγραφές να είναι από μη ενεργούς λογαριασμούς, από διπλούς ή παλιούς λογαριασμούς.

 

Αν θέλετε να ελέγξετε αν ο λογαριασμός σας βρίσκεται στη λίστα των διαρροών, μπορείτε να επισκεφτείτε το isleaked.com και να εισάγετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Η Google έχει ξεκινήσει τη παροχή περαιτέρω ασφάλειας στους λογαριασμούς χρηστών που εκτέθηκαν, όπως και τις συνήθεις συστάσεις για τη προστασία τους. Τέλος, η εταιρεία συστήνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επαλήθευσης σε δυο βήματα.

 

Link.png Site: TheNextWeb