Όταν η Γαλλική ρυθμιστική αρχή CNIL είπε στην Google ότι πρέπει να εφαρμόσει τις αιτήσεις του “δικαιώματος στην λήθη” σε παγκόσμιο επίπεδο, έδωσε στην εταιρεία 15 ημέρες για να συμμορφωθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Το deadline όμως πέρασε, με τον γίγαντα της αναζήτησης να τηρεί σιγή ιχθύος αν και εξασφάλισε προθεσμία 34 ημερών για να απαντήσει στο σχετικό αίτημα. Σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog, ο Peter Fleischer, Global Privacy Council της Google, χαρακτήρισε την διαταγή της CNIL “δυσανάλογη και περιττή” υποστηρίζοντας ότι αν είχαν υπακούσει στο αίτημα, η Γαλλία στην ουσία θα είχε καθορίσει ουσιαστικά το πρότυπο για τη ρύθμιση του Διαδικτύου.

 

Αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης έκρινε ότι έπρεπε να δέχεται τις αιτήσεις για την διαγραφή αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Google λέει ότι ασχολήθηκε με περισσότερες από 250.000 αιτήσεις αφαίρεσης. Η CNIL υποστήριξε ότι οι αιτήσεις που τηρούσαν τις προϋποθέσεις για εφαρμογή, και που αποτελούν το 41%, θα έπρεπε να εφαρμόζονται “σε όλες τις προεκτάσεις τις μηχανής αναζήτησης” και να επεκτείνονται πέρα από το Google.fr σε όλες τις ιστοσελίδες αναζήτησης της Google.

 

“Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων χρηστών του Internet –περίπου το 97%- προτιμούν την Ευρωπαϊκή έκδοση της μηχανής αναζήτησης της Google, όπως το Google.fr, αντί για το Google.com ή άλλη έκδοση της Google” λέει ο Fleischer. “Ως εκ τούτου, είναι ζήτημα αρχής να διαφωνήσουμε σεβόμενοι την ισχύ της CNIL ως παγκόσμιας αρχής για το συγκεκριμένο θέμα και καλέσαμε την CNIL να αποσύρει την Επίσημη Προειδοποίηση”. Η αρχή επιβεβαίωσε στο Reuters ότι έχει λάβει υπόψη την επιχειρηματολογία της Google, και λέει ότι είναι “κυρίως πολιτικού χαρακτήρα” και δεν βασίζεται σε “αυστηρά νομική συλλογιστική” όπως η δική της. Τώρα, θα εκτιμήσει την ένσταση της Google και θα αποφασίσει αν θα την δεχτεί σε διάστημα δύο μηνών.

 

Link.png Site: Engadget