Εδώ και καιρό, η Google χρησιμοποιεί το PageRank για την οργάνωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης με ταχύτητα και ακρίβεια. Το τελευταίο διάστημα όμως υπάρχει το RankBrain, μια τεχνολογία αναζήτησης που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Google.

Συγκεκριμένα, το RankBrain χρησιμοποιείται για την ερμηνεία του 15% των ημερήσιων αναζητήσεων, τις οποίες συναντά για πρώτη φορά η μηχανή αναζήτησης της Google. Το Rankbrain μεταμορφώνει τις λέξεις σε διανύσματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τη μηχανή αναζήτησης για να εντοπιστούν παρόμοιες λέξεις ή φράσεις. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται δυνατή η συντακτική ανάλυση ασυνήθιστων αναζητήσεων όπως λόγου χάρη «Ποιά είναι η ονομασία του ετερότροφου οργανισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας;»

 

Άλλωστε, σύμφωνα με δήλωση του Greg Corrado, επιστημονικού συνεργάτη της Google, στο Bloomberg, τους τελευταίους μήνες το Rankbrain είναι το τρίτο σημαντικότερο εργαλείο εμφάνισης αποτελεσμάτων αναζήτησης ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Google. Μάλιστα, όσον αφορά την ταξινόμηση των σχετικών αποτελεσμάτων αναζήτησης, είναι καλύτερο από τους ίδιους τους μηχανικούς της Google.

 

Σύμφωνα με τον Corrado, όλα τα υπόλοιπα εργαλεία βασίζονται σε ευρήματα και συμπεράσματα ατόμων του κλάδου της ανάκτησης πληροφορίας, χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια μορφή μάθησης. Άλλωστε, αυτό είναι το βασικό στοιχείο των τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που οδηγεί και τον ανταγωνισμό να υιοθετεί παρόμοιες τεχνολογίες.

 

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, το Facebook ήδη χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την ταξινόμηση των άρθρων στην κεντρική σελίδα και η Microsoft χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συστήματα για να βελτιώσει το Bing.

 

Link.png Site: Engadget