Κάτι αρχίζει και κινείται σε ότι αφορά τη λύση του προβλήματος των ψευδών ειδήσεων, και έτσι μετά το Facebook, και η Google που είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη διάδοση μιας είδησης, παίρνει μέτρα για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Με χιλιάδες άρθρα να δημοσιεύονται κάθε λεπτό στο Internet, το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια της Google είναι πολύ δύσκολη, κάτι που θέλει να αντιμετωπίσει με την υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών (Fact Check) που είναι διαθέσιμη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google αλλά και στην ενότητα των Google News. Πλέον μετά από μία αναζήτηση που θα πραγματοποιήσει ο χρήστης, στα αποτελέσματα θα εμφανίζονται διακριτικά και στην κορυφή οι σύνδεσμοι που έχουν ελεγχθεί από κάποιο συνεργάτη της Google, κάτι που θα φανερώνει και την αξιοπιστία της. Επιπλέον ο χρήστης θα ενημερώνεται για το ποιος έχει δημιουργήσει την είδηση καθώς και αν κάποια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά της.

 

Στην ανακοίνωσή της η Google ξεκαθαρίζει ότι η πληροφορία αυτή δε θα είναι διαθέσιμη σε κάθε καταχώρηση, με το πιθανό ενδεχόμενο διαφορετικοί εκδότες να έλεγξαν την ίδια ιστοσελίδα αλλά να κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Όπως αναφέρει η Google «Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνούμε πάντα μαζί τους, όμως πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο για τους χρήστες να καταλαβαίνουν τον βαθμό συναίνεσης ή διαφωνίας για έναν ισχυρισμό και να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για το ποιες πηγές συμφωνούν μεταξύ τους. Κάνοντας τις εξακριβώσεις πληροφοριών πιο εμφανείς στα αποτελέσματα αναζητήσεων, πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να ελέγχουν και να τις αξιολογούν, σχηματίζοντας τις δικές τους εμπεριστατωμένες απόψεις.»

 

Όσοι εκδότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υπηρεσία Fact Check, θα πρέπει να υιοθετήσουν τη σήμανση Schema.org ClaimReview , την οποία και θα χρησιμοποιούν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες που καταγράφονται και εξακριβώθηκαν δημόσιες τοποθετήσεις ή να χρησιμοποιούν το εργαλείο διασταύρωσης πληροφοριών που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Duke και από την Jigsaw. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία, με μια επίσκεψη στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.