Οι περισσότεροι χρήστες του YouTube που έχουν ανεβάσει βίντεο, που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα -π.χ περιέχουν κάποιο τραγούδι- δέχονται συνήθως ειδοποίηση για να τα αποσύρουν.

Όταν όμως ένας χρήστης του YouTube είναι μεγάλος σταρ, όπως η ειδική σε θέματα μακιγιάζ, Michelle Phan, με 7 εκατομμύρια συνδρομητές, και η οποία προβλήθηκε στη διαφημιστική καμπάνια του YouTube, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Η εταιρεία Ultra Music, με την οποία συνεργάζεται ο Deadmau5 και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, κατέθεσε μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων με τη κατηγορία ότι "ανέβασε" 50 τραγούδια χωρίς την άδεια της εταιρείας.

 

Η Ultra ζητά από τη Phan να πληρώσει 150.000 δολάρια για κάθε ένα τραγούδι, με τον ισχυρισμό πως επωφελήθηκε από τη μουσική των καλλιτεχνών που χρησιμοποίησε στα βίντεο της, πιθανώς επειδή: πρώτον, είναι συνεργάτης του YouTube και δεύτερον εξαιτίας της φήμης που απέκτησε, υπέγραψε συμβόλαια με τις εταιρείες καλλυντικών Lancôme και L'Oreal.

 

Η Phan επιμένει πως δεν έκανε τίποτα λάθος και ο εκπρόσωπος τύπου δήλωσε στο BBC πως η Ultra της έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα τραγούδια ως μουσική υπόκρουση στα βίντεο make-up tutorials που φτιάχνει.

 

Παρ'ότι είναι δύσκολο να μαθευτεί ποιος λέει την αλήθεια, ένας καλλιτέχνης του οποίου χρησιμοποίησε το τραγούδι, ο Αμερικανός DJ Kaskade, σε tweet του την υπερασπίστηκε και επέκρινε τους υπάρχοντες νόμους πνευματικών δικαιωμάτων.

 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα make-up tutorial και τη μουσική που χρησιμοποιεί για να το "ντύσει".

 

 

Link.png Site: Engadget