Τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ταϊλάνδη και τις πλημμύρες στα εργοστάσια παραγωγής σκληρών δίσκων των μεγαλύτερων εταιρειών, η προμήθεια δίσκων έπεσε κατακόρυφα, ενώ οι τιμές τους αυξήθηκαν δραματικά. Αν και όπως ανακοινώθηκε πριν από ορισμένους μήνες η τιμές ξεκίνησαν να έχουν πτωτική πορεία, σύμφωνα με τελευταίες αναφορές ενώ οι επιδράσεις των καταστροφών έχουν σχεδόν περάσει από τα εργοστάσια παραγωγής, η τιμολόγηση δεν έχει επανέλθει σε επιθυμητά επίπεδα. Συγκεκριμένα παρατηρείται το γεγονός ότι οι σκληροί δίσκοι είναι ακόμη ακριβότεροι σε ποσοστό της τάξεως του 75%.

 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα οι πλημμύρες αδρανοποίησαν τις αποστολές σκληρών δίσκων στα καταστήματα λιανικής, σε ποσοστό μειωμένο κατά 29.1% σε σύγκριση με τις αποστολές της περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2011, όπου μετρήθηκαν 174 εκατομμύρια κομμάτια σκληρών δίσκων. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012 οι αποστολές βρίσκονταν μειωμένες σε ποσοστό της τάξεως του 16.6%. Η εταιρεία ερευνών iSuppli αναφέρει ότι οι μέση τιμή των σκληρών δίσκων μετά από τις πλημμύρες στα εργοστάσια ήταν 28% πιο υψηλές από τα δύο τελευταία τρίμηνα πριν από αυτές. Τονίζεται ότι ο κυριότερος λόγος που καθυστερεί τις τιμές των σκληρών δίσκων να επανέλθουν στα επιθυμητά επίπεδα είναι ότι οι εταιρείες συνάπτουν συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όσο οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων παρήγαγαν περιορισμένα κομμάτια την περίοδο της ανασύνταξης των εργοστασίων τους, είχαν ακόμη λιγότερους σκληρούς δίσκους για να προμηθεύσουν στις αγορές λιανικής. Αυτό οδήγησε σε αυξήσεις τιμών που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν το 300%.

 

sub-flood-articleLarge.jpg

 

Αν και όπως επισημαίνεται οι επιδράσεις από τις καταστροφές έχουν σχεδόν περάσει, οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων συνεχίζουν να διαθέτουν λιγότερα κομμάτια στην αγορά. Για παράδειγμα όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Western Digital John Coyne, οι πλημμύρες περιόρισαν κατά 90% την παραγωγή σκληρών δίσκων, όμως από το τρέχον τρίμηνο πλέον η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της. Η WD διέθεσε στα ράφια των καταστημάτων 44.2 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους το πρώτο τρίμηνο του 2012, έχοντας καθαρό κέρδος $483 εκατομμύρια δολάρια, με περιθώριο κέρδους 16% σε πωλήσεις $3.04 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Seagate η οποία δεν είδε τις εγκαταστάσεις της να επηρεάζονται άμεσα από τις πλημμύρες είχε περιθώριο κέρδους 25% από έσοδα $1.146 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας έτσι αριθμό ρεκόρ κερδοφορίας.

 

Link.png Site: arstechnica.com