Η τεχνολογία των SSD σκληρών δίσκων έχει συνδεθεί για πολλούς λάτρεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών με υψηλές τιμές, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από αυτούς να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά. Αυτό φαίνεται πως σταδιακά έχει αρχίσει να καταρρίπτεται το τελευταίο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με έρευνα αγοράς της ιστοσελίδας techreport οι τιμές των SSD σκληρών δίσκων όχι μόνο μειώνονται συνεχώς, αλλά πολλά από τα μοντέλα της αγοράς πωλούνται σε τιμές κατώτερες του $1 δολαρίου ανά GB.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε το ποσοστό της πτωτικής πορείας των πιο διαδεδομένων μοντέλων σκληρών δίσκων χωρίς κινούμενα μέρη που κυκλοφορούν στην αγορά, σε σύγκριση με τις τιμές τους στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Από τα 40 δείγματα μόλις ένα μοντέλο διατήρησε την ίδια τιμή, με τα υπόλοιπα να σημειώνουν σημαντική πτώση στο κόστος τους. Παρατηρούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μοντέλων σημείωσε μείωση τιμών τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ενώ το εύρος της πτωτικής πορείας των πιο διαδεδομένων μοντέλων κυμαίνεται μεταξύ του 17 - 42%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών παρατηρούνται στους σκληρούς δίσκους της Intel και της Samsung, ενώ η Corsair και η Crusial σημείωσαν τα μικρότερα ποσοστά.

 

pricedrop.jpg

 

Όσον αφορά τα μοντέλα της Intel αν και η σειρά 330 δεν κυκλοφορεί στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εκδόσεις των 60GB και 120GB είδαν τις τιμές τους να μειώνονται αισθητά. Τα μοντέλα Force Series 3 και GT της Corsair τα οποία κυκλοφορούν περισσότερο καιρό στην αγορά γίνονται ολοένα και πιο προσιτά κάθε μήνα, αν και οι συνολικές μειώσεις των τιμών της εταιρείας όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι μικρότερες. Η σειρά 830 της Samsung βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων για περίπου ενάμιση χρόνο και πρόκειται να αντικατασταθεί από τη σειρά 840 μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών της ήδη υπάρχουσας σειράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τιμή του M5S από την Plextor. Βρίσκεται στην αγορά από τον Αύγουστο και η τιμή του μειώθηκε ήδη δύο φορές, και στη συνέχεια επέστρεψε στα αρχικά της επίπεδα.

 

Link.png Site: techreport.com