Το 2016 είναι η χρονιά της εικονικής πραγματικότητας, με τα σημαντικότερα συστήματα να είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σήμερα μαθαίνουμε επίσημα την έλευση του πρώτου, του HTC Vive στη χώρα μας αποκλειστικά από τα καταστήματα Γερμανός όπου στα πλαίσια εκδήλωσης για δημοσιογράφους, μπορέσαμε να έχουμε μια νέα επαφή με τη δεύτερη γενιά της developer edition του Vive. Μάλιστα όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν το HTC Vive, μπορούν να επισκεφθούν το κατάστημα Γερμανός στο The Mall Athens αύριο Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

 

 

Το Vive, είναι προϊόν συνεργασίας της HTC, του γνωστού κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων, και του γίγαντα στο χώρο του gaming, της Valve, κάτι που σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αποτελεί εγγύηση για την υποστήριξη του συστήματος μετά την εμπορική του κυκλοφορία.

 

Όπως γνωρίζουμε ήδη, το HTC Vive θα διατεθεί επίσημα στην αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με πιθανότερο σενάριο τον προσεχή Απρίλιο, ενώ οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν επίσημα στις 29 Φεβρουαρίου. Επομένως είναι αρκετά πιθανό να παρουσιαστεί η τελική έκδοση του προϊόντος στη φετινή MWC στη Βαρκελώνη αλλά και να ανακοινωθεί η τελική του τιμή (η οποία θα είναι αλμυρή), με τα στελέχη της HTC να κρατάνε πάντως κλειστά τα χαρτιά τους.

 

Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας Vive αποτελείται από το headset που τοποθετείται στο κεφάλι του χρήστη, τα 2 χειριστήρια που αποτελούν τον βασικό τρόπο αλληλεπίδρασης με το εικονικό περιβάλλον, καθώς και 2 κάμερες που εντοπίζουν τη θέση του χρήστη στον χώρο. Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε είναι άκρως θετικές, καθώς το Vive προσφέρει μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία VR, ανεξάρτητα από το εάν έχετε δοκιμάσει ή όχι headsets εικονικής πραγματικότητας. Η ανάλυση της εικόνας και η ποιότητα των γραφικών ήταν αρκετά καλές, διαφοροποιούνται όμως αρκετά ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή.

 

Αρχικά, εντυπωσιακές ήταν οι εφαρμογές που δεν απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες από τον χρήστη, όπως για παράδειγμα η περιήγηση στον ωκεανό. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή βρισκόμασταν κάτω από το νερό, σε ένα πλοίο που είχε ναυαγήσει και παρατηρούσαμε τα ψάρια που περνούσαν από δίπλα μας. Επιπλέον, καθώς επεξεργαζόμασταν τον χώρο γύρω μας, μια τεράστια φάλαινα έκανε την εμφάνισή της, περνώντας από δίπλα μας, κάτι που μας έδωσε την αίσθηση του μικρού μας μεγέθους στο χώρο.

 

vrtheblu_encounter_svr_panorama17_v2b.jpg

 

Ενδιαφέρουσα ήταν και η εφαρμογή κατά την οποία βρισκόμασταν σε ένα γραφείο και μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε συνηθισμένα πράγματα, όπως την παρασκευή καφέ μέσω μηχανής και την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω τηλεφώνου. Γενικότερα ήταν δυνατή η αλληλεπίδραση με όλα τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια.

 

Από τα demos που δοκιμάσαμε, δεν απουσίαζε φυσικά και η ζωγραφική, η οποία μάλιστα ήταν 3D. Είχαμε δηλαδή τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε έναν κύβο, τον οποίο μάλιστα βλέπαμε να καταλαμβάνει όγκο μέσα στον χώρο, παρόλο που μπορούσαμε να περάσουμε από μέσα του.

 

Εκπληκτική είναι και η εμπειρία που προσφέρει το Vive όσον αφορά το gaming. Αναμφίβολα, το καλύτερο παράδειγμα είναι το demo στο οποίο αντιμετωπίζαμε ζόμπι. Συγκεκριμένα, υπήρχε μια σειρά από πίστες, στην αρχή της καθεμίας μαζεύαμε όπλα από το έδαφος και, στη συνέχεια, πυροβολούσαμε τα ζόμπι που κατευθύνονταν προς το μέρος μας με απειλητικές διαθέσεις.

 

arizona_sunshine_2.jpg

 

Τα όπλα διέθεταν στόχαστρο με λέιζερ, εφόσον έπαιζε ρόλο το σημείο όπου πυροβολούσαμε το κάθε ζόμπι. Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις πιο αληθοφανείς και τις πιο απολαυστικές εμπειρίες που μας προσέφερε το HTC Vive.