Πρώτα ήρθε η συνεργασία, και τώρα έρχεται η εξαγορά: μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Ισραήλ (πρώτα το The Marker) ανέφεραν ότι η Intel εξαγοράζει για περίπου $16 δισεκατομμύρια την MobilEye.

Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση, με την Intel να επιβεβαιώνει την εξαγορά που φτάνει τα $63,54 ανά μετοχή σε μετρητά ή περίπου στα $15,3 δισεκατομμύρια. Η MobilEye είναι ένας από τους βασικούς “παίκτες” στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων και βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τελευταία, εξαιτίας ενός θανατηφόρου ατυχήματος στην Florida στο οποίο εμπλεκόταν ένα Model S της Tesla.

 

Η MobilEye μετά την περιπέτεια της με την Tesla άρχισε να συνεργάζεται με την Intel πάνω στην πλατφόρμα αυτό-οδήγησης της BMW με την ονομασία iNext. Η τεχνολογία ωστόσο πάνω στην οποία εργάζονται οι δύο εταιρείες δεν προορίζεται για χρήση μόνο στα αυτοκίνητα του Βαυαρού κατασκευαστή, αφού η ιδέα είναι να δημιουργηθεί με κλιμακούμενη αρχιτεκτονική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε κατασκευαστή αυτοκινήτων, και ειδικά στην περίπτωση που δεν επιθυμεί να αναπτύξει την τεχνολογία από την αρχή. Επομένως, η πλατφόρμα μπορεί να εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση για την MobilEye, και αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος της πολύ μεγάλης αυτής εξαγοράς, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για εταιρεία που έχει την βάση της στο Ισραήλ.

 

Αν και η αγορά των υπολογιστών, κυρίως εξαιτίας της σειράς Surface της Microsoft και των νέων MacBook της Apple έχει αρχίσει να “ανεβαίνει”, οι υπολογιστές desktop συνεχίζουν να χάνουν έδαφος σε σχέση με τις φορητές συσκευές, γεγονός που έχει επηρρεάσει αρνητικά την Intel ενώ έχει θετική επίδραση σε εταιρείες όπως οι Qualcomm που κατασκευάζει chips για κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες φορητές συσκευές. Η κατάσταση ανάγκασε την Intel να στραφεί και σε άλλες αγορές, όπως στα wearables, σε συσκευές για το συνδεδεμένο σπίτι και συσκευές IoT (Internet of Things), αλλά οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη “απογειωθεί”.

 

Τα αυτόνομα οχήματα από την άλλη, είναι από τις σημαντικότερες τεχνολογίες στις μέρες μας και πάνω τους εργάζονται όλες οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, αρκετές περιφερειακές εταιρείες όπως οι Uber και Lyft και μυριάδες εταιρείες από τον τεχνολογικό χώρο. Ακόμα και αν τα πλήρως αυτόνομα οχήματα δεν λειτουργήσουν όπως διαφημίζονται, η τεχνολογία αυτόματου πιλότου που βοηθάει τους οδηγούς αποτρέποντας ακόμα και ατυχήματα είναι διαθέσιμη από σήμερα σε αυτοκίνητα της Tesla και σε άλλα οχήματα. Η επιτυχία της MobilEye οφείλεται κατά μέρος και στην Tesla, με την οποία πρόσφατα διέκοψε την συνεργασία της.

 

Link.png Site: Engadget
Link.png Site: TechCrunch