Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στην έκθεση της φετινής CeBIT ήταν αυτή της Σουηδικής Tobii, που σε συνεργασία με τη Lenovo επέδειξε ένα laptop που ο χρήστης του μπορεί να το χειριστεί με τα μάτια. Συγκεκριμένα, μια ειδική συσκευή που έχει ενσωματωθεί στο σύστημα καταγράφει την κίνηση των ματιών του χρήστη, μετακινώντας τον κέρσορα στο σημείο που αυτός κοιτάζει. Το παρατεταμένο κοίταγμα σε ένα σημείο ενεργοποιεί την επιλογή του (κλικ).

P1010218.jpg P1010220.jpg P1010222.jpg P1010223.jpg

Δοκιμάζοντάς το μάλιστα στο περίπτερο της Tobii, διαπιστώσαμε πως η απόκριση της εφαρμογής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως πρόκειται για prototype, που σημαίνει πως ακόμη δεν είναι έτοιμο για κυκλοφορία στην αγορά. Όπως πάντως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Σουηδικής εταιρείας, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι πολλοί: από την ενσωμάτωση σε αυτοκίνητα ώστε να «αφυπνίζει» τον οδηγό όταν αντιλαμβάνεται ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί, έως τη χρήση του από άτομα με ειδικές ανάγκες. Και από την αξιοποίησή του σε παιχνίδια, έως την καθημερινή χρήση του από απλούς χρήστες ως εναλλακτικός τρόπος χειρισμού του υπολογιστή από απόσταση.

 

Tobii_IS_Eye_Tracker_component.JPG Tobii-IS-1-Eye-Tracker-1.JPG Tobii-IS-1-Eye-Tracker-4.JPG

Επειδή μάλιστα πρόκειται για αυτόνομο εξάρτημα με το συνοδευτικό του λογισμικό, η εγκατάσταση θα μπορούσε θεωρητικά να γίνεται ακόμη και σε οποιοδήποτε laptop ή desktop, χωρίς να είναι απαραίτητο να έρχεται εξ’ αρχής προεγκατεστημένο στο σύστημα. Άλλωστε, εκτός από το laptop, στο περίπτερο της Tobii είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συσκευή ενσωματωμένη και σε οθόνη.