Η έκπληξη έγινε τελικά και η Nokia προχώρησε στην παρουσίαση μιας νέας σειράς smartphone η οποία μπορεί να στηρίζεται στην πλατφόρμα του Android αλλά δεν έχει ομοιότητες με τις περισσότερες android συσκευές του εμπορίου.

Το Nokia X και το Nokia X+ είναι τα πρώτα δύο μοντέλα της σειράς τα οποία είναι σχεδόν ίδια αφού μοιράζονται οθόνη LCD 4’ ιντσών με ανάλυση 800 x 480, διπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm S4 στο 1 GHz ενώ η μνήμη ανέρχεται στα 512 MB για το Nokia X και 768 MB για το Nokia X+. Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν dual sim, ενσωματώνουν microSD θύρα όπου στο Nokia X+ υπάρχει ήδη τοποθετημένη μια κάρτα 4GB. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη μοναδική κάμερα της συσκευής στα 3mp χωρίς flash ενώ δεν υπάρχει εμπρόσθια κάμερα για βιντεοκλήσεις.

 

Εμφανισιακά και τα δύο μοντέλα διαθέτουν ομοιότητες με τη σειρά Lumia και στηρίζονται στο πλαστικό πολυανθρακικό υλικό που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά η Nokia.

 

 

Στο θέμα τώρα της πλατφόρμας, τα νέα smartphones της Nokia στηρίζονται στην έκδοση AOSP του Android η οποία δίνει την επιλογή στον κατασκευαστή να προχωρήσει σε όσες αλλαγές επιθυμεί. Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η Nokia αφαιρώντας οτιδήποτε έχει σχέση με τις υπηρεσίες της Google συμπεριλαμβανομένου του Play Store, και προσθέτοντας στη θέση τους τις υπηρεσίες cloud της Microsoft. Εμφανισιακά έχει γίνει προσπάθεια στο να “μοιάσει” το γραφικό περιβάλλον με αυτό των Windows Phone κάτι που γίνεται ορατό άμεσα από την οθόνη κλειδώματος αλλά και στο κεντρικό μενού με την παρουσία tiles, όχι όμως “ζωντανών”.

 

DSC00388.jpg

 

Nokia X και X+

Nokia X και X+

Nokia X και X+

Όσον αφορά τις εφαρμογές αυτές μπορείτε να τις κατεβάσετε από το Nokia Store το οποίο σύντομα αναμένεται να διαθέτει σύντομα “αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες” εφαρμογές. H διαδικασία μεταφοράς μιας android εφαρμογής στο Nokia Store είναι αρκετά εύκολη σύμφωνα με τη Nokia και δε παίρνει περισσότερο από λίγες ώρες.

 

Πάντως η κίνηση αυτή της Nokia στο να προχωρήσει στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων μοντέλων προκαλεί εντύπωση δεδομένου της ολοκλήρωσης εξαγοράς του τμήματος κινητής τηλεφωνίας από τη Microsoft, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εξήγηση στο ότι η Nokia δημιούργησε τα συγκεκριμένα smartphones την ίδια ώρα που η πλατφόρμα των Windows Phone κάνει σαφή άνοιγμα προς τις συσκευές χαμηλού κόστους, δε δόθηκε κάποια απάντηση.

 

To Nokia X και το Nokia X+ αναμένονται σύντομα στην αγορά με τιμή 89 ευρώ για 99 αντίστοιχα σε έξι διαφορετικά χρώματα.

 

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt