Στα πλαίσια της έκθεσης CES 2014, η NVIDIA προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του νέου της SoC το οποίο προορίζεται για χρήση σε φορητές συσκευές.

Ο λόγος για το Tegra K1 το οποίο εντυπωσιάζει με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αφού σκοπός της NVIDIA όπως αναφέρθηκε και στην επίσημη παρουσίαση είναι να φέρει στις φορητές συσκευές την ποιότητα των γραφικών που συναντάμε σε ένα επιτραπέζιο σύστημα.

 

Για το σκοπό αυτό η NVIDIA επιστρατεύει στο νέο της SoC 192 Cuda-core GPU όταν το Tegra 4 διέθετε 72 πυρήνες ULP GeForce GPU αλλά και την αρχιτεκτονική Kepler την οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί στις GPU των επιτραπέζιων συστημάτων.

 

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι επιδόσεις του Tegra K1 είναι σημαντικά καλύτερες από το Tegra 4 με την Nvidia να ανεβάζει τον πήχυ σημαντικά αναφέροντας ότι το K1 είναι πιο γρήγορο από ένα Xbox 360 ή ένα PlayStation 3 ενώ προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες γραφικών όπως ένα PlayStation 4 ή Xbox One. Οι συγκρίσεις δε τελειώνουν εδώ αφού το Tegra K1 είναι τρεις φορές πιο γρήγορο από το A7 SoC της Apple. Σε συνεργασία με την EPIC, η NVIDIA δημοσίευσε μάλιστα το παρακάτω video το οποίο επιδεικνύει τις δυνατότητες του Tegra K1 με την Unreal Engine 4.

 

DSC_0258-900-90.jpg

 

Σε ότι αφορά τους επεξεργαστές, το Tegra K1 θα διατεθεί στους κατασκευαστές σε 3 εκδόσεις. Η πρώτη θα στηρίζεται στα 32bit και θα διαθέτει τον τετραπύρηνο Cortex A15 χρονισμένο στα 2.3 GHz. Η δεύτερη 64bit έκδοση θα στηρίζεται στο διπύρηνο επεξεργαστή Denver χρονισμένο στα 2.5 GHz τον οποίο έχει σχεδιάσει η NVIDIA βασιζόμενη στον ARM V8 64bit. Μια τρίτη έκδοση με την ονομασία Tegra k1 VCM προορίζεται για τα μελλοντικά αυτοκίνητα με προσθήκη νέων χαρακτηριστικών όπως γίνεται και με το Tesla Model S στο οποίο ενσωματώνονται επεξεργαστές Tegra.

 

 

Το χρονοδιάγραμμα της NVIDIA αναφέρει ότι η 32bit έκδοση του Tegra K1 θα κυκλοφορήσει μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2014 ενώ η 64bit έκδοση, το δεύτερο μισό του έτους.

 

Link.png Site: http://blogs.nvidia.com/blog/2014/01/05/nvidia-rips-the-lid-off-tegra-k1-demos-64-bit-mobile-processor-running-android/[/url]']NVIDIA Blog