Χάρη σε μία νέα μέθοδο αποθήκευσης δεδομένων, η Seagate αναμένεται σύντομα να λανσάρει ένα νέο είδος σκληρών δίσκων (σειρά Archive HDD) που είναι ιδανικοί για αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, και επιπλέον οικονομικοί.

Οι σκληροί δίσκοι Shingled Magnetic Recording (SMR), όπως τους ονομάζει η Seagate μπορούν να αποθηκεύσουν 8TB δεδομένων με περίπου 3 cents ανά gigabyte. Αν και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές λύσεις για αποθήκευση δεδομένων δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο ένας σκληρός δίσκος 7200rpm, ενώ η διαφορά με ένα σύγχρονο SSD είναι τεράστια. Οι συγκεκριμένοι σκληροί δίσκοι περιστρέφονται με 5900 στροφές το λεπτό (είναι συμβατοί με το πρότυπο SATA 6Gbps). Με τα Shingled drives, είναι δυνατό να χωρέσουν περισσότερα tracks (η τεχνική επιτρέπει την "επικάλυψη" tracks από άλλα) και έτσι είναι δυνατό να χωρέσει 1,33TB δεδομένων ανά platter περίπου.

 

Όπως κάνουν οι περισσότεροι απαιτητικοί χρήστες σήμερα, έτσι και στην περίπτωση των συγκεκριμένων σκληρών δίσκων, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με solid state drive, με το τελευταίο να χρησιμοποιείται για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές και τον σκληρό δίσκο για δεδομένα που δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από το σύστημα.

 

Η Seagate θα λανσάρει τους πρώτους σκληρούς δίσκους του είδους τον Ιανουάριο (η εταιρεία πουλούσε τους σκληρούς δίσκους του είδους σε data centers και επιχειρήσεις πάντως από το καλοκαίρι που μας πέρασε), με την έκδοση των 8TB (ST8000AS0002 η standard έκδοση και ST8000AS0012 η έκδοση secure) να κοστίζει περίπου $260. Θα κυκλοφορήσουν μοντέλα με χωρητικότητες 6TB και 5TB επίσης και όλα μαζί σε δύο εκδόσεις, τις Standard και Secure (στην δεύτερη περίπτωση ενσωματώνουν και chip κρυπτογράφησης).

 

Όπως αναφέραμε όλοι οι σκληροί δίσκοι της σειράς Archive HDD διαθέτουν platters που περιστρέφονται με 5900 στροφές το λεπτό, ενσωματώνουν 128MB cache και κάνουν χρήση του πρότυπου SATA 6GBps υποστηρίζοντας κατά μέσο όρο ταχύτητες ανάγνωσης/ εγγραφής 150MB/s (190MB/s max). Καλύπτονται από εγγύηση 3 ετών και το MTBF (Mean Time Between Failures) είναι 800.000 ώρες.

 

 

Link.png Site: Tech Crunch