Η Seagate είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία σκληρών δίσκων η οποία ανέπτυξε μια τεχνολογία αποθήκευσης 1Tb πληροφορίας σε μία τετραγωνική ίντσα, κάτι που σημαίνει ότι πρώτοι σκληροί δίσκοι (θεωρητικά μεγίστου) μεγέθους 60TB θα αποτελέσουν πραγματικότητα σε λιγότερο από μία δεκαετία. Ειδικότερα η εταιρεία υπόσχεται σκληρούς δίσκους 3.5" ιντσών χωρητικότητας 60TB για επιτραπέζιους υπολογιστές, και δίσκους 2.5" ιντσών με αποθηκευτικό χώρο 20TB για φορητούς υπολογιστές.

Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία χρησιμοποιεί μια τεχνολογία μέσω της οποίας επιτυγχάνεται μαγνητική εγγραφή μέσω θερμότητας (HAMR). Ουσιαστικά το κύριο χαρακτηριστικό που επηρεάζει την πυκνότητα των σκληρών δίσκων είναι το μέγεθος του μαγνητικού "bit" που αποθηκεύεται στην επιφάνειά του. Το όριο στο οποίο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το μαγνητικό bit, είναι μέχρι να επηρεάζεται αρνητικά από τα γειτονικά του bit. Μέσω της τεχνολογίας της Seagate χρησιμοποιούνται μαγνητικές ενώσεις που μπορούν να σμικρυνθούν περαιτέρω Η τεχνολογία HARM κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τη Fujitsu το 2006 και για να λειτουργήσει απαιτεί την προσθήκη ενός λέιζερ στην κεφαλή του σκληρού δίσκου.

 

Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σχετικά με το πιθανό κόστος των συγκεκριμένων σκληρών δίσκων, όμως από σήμερα μπορούμε να γνωρίζουμε ότι μέσω αυτών θα επωφεληθούν αρκετά οι υπηρεσίες cloud, οι οποίες απαιτούν τεράστιος αποθηκευτικό χώρο έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Σίγουρα τέτοιες χωρητικότητες δε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πλήρως σε οικιακό επίπεδο, από τη στιγμή ιδιαίτερα που οι συνδέσεις στο Internet δεν ξεπερνάνε κατά κανόνα τα 100Mbps.

 

Link.png Site: extremetech.com