Η Google προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αλλαγές στους αλγορίθμους της μηχανής αναζήτησης της, με σκοπό τον υποβιβασμό εμφάνισης ιστοσελίδων με πειρατικό περιεχόμενο από την κορυφή των αποτελεσμάτων της, με τις συνέπειες να έχουν γίνει ήδη ορατές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TorrentFreak, οι κορυφαίες ιστοσελίδες του χώρου έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την αλλαγή, με την κίνηση την οποία δεχόντουσαν από τη Google να έχει μειωθεί κατακόρυφα. Μιλώντας με τους διαχειριστές αρκετών τέτοιων ιστοσελίδων όπως το Isohunt, οι διαχειριστές αναφέρουν μείωση έως και 50% σε διάστημα μιας εβδομάδας, κάτι που φανερώνει και το παρακάτω διάγραμμα.

 

traffic-drop.jpg

 

Οι αλλαγές στους αλγορίθμους επηρεάζουν κυρίως ιστοσελίδες οι οποίες έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα για παραβίαση των όρων πνευματικής ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με αναζητήσεις χρηστών που περιλαμβάνουν τις λέξεις "download", "watch" και "torrent".

 

Σε δηλώσεις τους στο TorrentFreak, οι διαχειριστές του Pirate Bay ανέφεραν ότι δε τους απασχολεί η αλλαγή αφού σε κάθε περίπτωση η κίνηση τους ελάχιστα εξαρτάται από τη Google, προσθέτοντας ότι «η αλλαγή αυτή ίσως αποδειχθεί προς όφελος μας από τη στιγμή που θα αυξηθεί η απευθείας πρόσβαση στο site μας από κόσμο που δε θα λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αναζήτηση του».

 

Στις αλλαγές που φέρνει ο αλγόριθμος περιλαμβάνεται και η αναζήτηση μουσικών κομματιών, όπου πλέον στην κορυφή των αποτελεσμάτων προκρίνονται νόμιμες υπηρεσίες πώλησης τραγουδιών και όχι πειρατικές ιστοσελίδες.

 

Link.png Site: TorrentFreak