Τα bots όπως φαίνεται είναι η τελευταία «μόδα» μεταξύ των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής, με το Facebook να έχει τη δική του πρόταση στο συνέδριο για προγραμματιστές, το F8, μια πρόταση που έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη παρουσίαση της Microsoft στο συνέδριο Build.

Αυτή τη φορά, τα bots του Facebook αποτελούν μέρος της πλατφόρμας που στηρίζεται η M, η ψηφιακή βοηθός του Facebook που για την ώρα είναι διαθέσιμη σε λίγες χώρες μέσω του Messenger. Αρχικά τα bots αναλαμβάνουν δράση σε απλές προτάσεις του χρήστη που θα είναι περασμένες στο σύστημα όπως "Πεινάω πολύ", όπου και ανοίγουν μια εφαρμογή για παραγγελία φαγητού, ρωτώντας τον χρήστη αν θα πρέπει να παραγγείλει «το συνηθισμένο».

 

Ο στόχος όμως για τα Bots είναι πολύ μεγαλύτερος και έχει άμεση σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να φτάσουν σε ένα επίπεδο όπου θα πραγματοποιούν κανονικό διάλογο που δε θα ξεχωρίζει με αυτόν που γίνεται μεταξύ δύο ανθρώπων. Για την επίτευξη του σκοπού, η Bot engine του Facebook στηρίζεται στην εκμάθηση μηχανών, όπου ο προγραμματιστής μπορεί να το «τροφοδοτεί» με δοκιμαστικές συζητήσεις έτσι ώστε το bot να μπορεί να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές παραλλαγές των ίδιων ερωτήσεων. Σύμφωνα με το Facebook, ανάλογα με την πορεία εκμάθησης, το bot θα γίνεται πιο αποτελεσματικό στις απαντήσεις του, ενώ οι επιχειρήσεις συγκατελέγονται ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να εκμεταλλευτούν εν καιρώ τα πλεονεκτήματά τους, στην επικοινωνία με τους πελάτες τους.

 

 

Άλλες υλοποιήσεις αφορούν την ενημέρωση του χρήστη για τον καιρό, εμφάνιση ειδήσεων που το σύστημα πιστεύει ότι τον ενδιαφέρουν αλλά και ειδοποιήσεις για διάφορες αγορές. Όλα αυτά είναι δυνατά μέσω του Messenger και της πλατφόρμας που ανακοίνωσε το Facebook γύρω από αυτό, προκειμένου ο χρήστης να έχει στη διάθεση άμεσα πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν, από το γνώριμο περιβάλλον της εφαρμογής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το Facebook Messenger χρησιμοποιείται από περισσότερους από 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

 

Link.png Site: http://newsroom.fb.com/news/2016/04/messenger-platform-at-f8/[/url]']Facebook News