Μπορεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να ξεκίνησε το 1926 σαν εμπορική έκθεση αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έχει μεταξύ άλλων κεντρίσει και το ενδιαφέρον των φίλων της Πληροφορικής.

Με αφορμή της παρουσίας για δεύτερη χρονιά της πολυ-έκθεσης “The Developers Playground”, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Google Developers Group Thessaloniki, την HELEXPO, αλλά και του μεγαλύτερου gaming event στα Βαλκάνια, επισκεφθήκαμε την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Google Developers Group TH3SSALONIKI

 

Το Google Developers Group TH3SSALONIKI(GDGTH3SS) είναι μια κοινότητα κυρίως προγραμματιστών που αγαπούν την τεχνολογία, αλλά σπουδαστών και επιχειρήσεων, που παρόλο που κατέχουν διαφορετικές ειδικότητες και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την εξέλιξη της κοινωνίας και την προώθηση της καινοτομίας.

 

GDGTH3SS 1

GDGTH3SS 2

GDGTH3SS 3

 

Το "Developers Playground” διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για να παρουσιάσει, να προωθήσει και να αναδείξει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα και το Design. Πολυεθνικές εταιρίες, οργανισμοί, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, νέοι επιχειρηματίες, Venture Capitalists και Start-uppers, θα συγκεντρώθηκαν για να μοιράσουν, να παρουσιάσουν και να επικοινωνήσουν τα σχέδια τους.

 

Η 7η Σεπτεμβρίου ήταν η εναρκτήρια ημέρα του DevFest season II, όπου το GDG αυτή τη χρονιά, ακολουθώντας την “κατευθυντήρια πορεία” της Google, εστίασε στους 4 βασικούς άξονες που θα φέρουν το μέλλον στα χέρια μας:

  • Wearable τεχνολογία
  • Cloud πλατφόρμες
  • Google Maps APIs
  • Chrome extentions και προγραμματισμό τους

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και πιο ενδιαφέρουσας μέρας του DevFest, επισκέπτες και συμμετέχοντες του Playground, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα Google Glass και να λύσουν τις απορίες τους από τον Wiebe Elsinga, έναν Google Glass explorer. Για το λόγο αυτό το Google Developers Group προγραμμάτισε 3 workshops βασισμένα στην τεχνολογία και τη χρησιμότητα των Google Glass. Οι θέσεις των workshop γέμισαν αμέσως, και υπήρχαν πάνω από 300 άτομα που τα παρακολούθησαν ή έκαναν ερωτήσεις για τα Google Glass!

 

Η παρουσία του ινστιτούτου CERN

entrance cern

epixaxintis 1

epixaxintis 2

 

Δίπλα από το περίπτερο του GDG, είδαμε μία επιβλητική μαύρη κατασκευή που έμοιαζε με «κάστρο» και μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Κάνοντας τον γύρο και ερχόμενοι μπροστά στην είσοδό του, διαπιστώσαμε πως πρόκειται για ένα έκθεμα του γνωστού ινστιτούτου CERN, το οποίο σε συνεργασία Πανεπιστήμιο της Γενεύης με το τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ., παρουσίασε με χρήση πολυμέσων, ένα πολύ ενδιαφέρον «Χρονικό του Σύμπαντος».

 

Έκθεση retro home computers

Mac classic II

Apple Ii

Amiga 600

 

Παρ 'ότι δε το γνωρίζαμε, ευχάριστη έκπληξη μας προκάλεσε μια μικρή έκθεση "ρετρό" υπολογιστών και κονσολών. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε τους εξής υπολογιστές: Atari 800XL, Atari 130XE, Amiga 600, Amstrad CPC 464, Amstrad CPC 664, Sinclair ZX Spectrum+, Dragon 64, Apple II C, Macintosh Classic II, Pet-2001, Apple II, Commodore SX-64 και Amiga 2000.

 

E-gaming

pav17 egaming entrance

egaming 1

kraken

 

Παράλληλα, σε 3.500 τ.μ, λάτρεις του κλασικού και σύγχρονου gaming είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν αποκλειστικούς νέους τίτλους, να θυμηθούν παλιότερους, και να δουν gaming accessories τελευταίας τεχνολογίας παίρνοντας μέρος καθημερινά σε διαδραστικές δραστηριότητες.

 

Με έπαθλα άνω των 12.000 ευρώ σε δημοφιλείς τίτλους όπως Hearthstone, League of Legends, Starcraft II, Dota 2, FIFA14, NBA2K14, Injustice Gods Among Us, Tekken Tag Tournament, Street Fighter, Mortal Kombat, Smite, HALO, Minecraft, κ.α ο ηλεκτρονικός αθλητισμός έχει πρωτεύοντα ρόλο. Για τους πιο παραδοσιακούς υπήρχε χώρος αφιερωμένος σε επιτραπέζια παιχνίδια, όπως Magic the Gathering, Yu Gi Oh!, Game of Thrones LCG, Lord of the Rings LCG και Android: Netrunner LCG.

 

Επιπλέον υπήρχαν καθημερινά παρουσιάσεις από νέους τίτλους αλλά και gaming panels με συντάκτες από τα κορυφαία gaming sites στην Ελλάδα και την αφρόκρεμα των streamers. Για πρώτη φορά το IGN έδωσε το παρόν, με καθημερινές αποκλειστικότητες περιεχομένου και τo αφιέρωμα "First", Live από το Stage της ΔΕΘ. Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε videogame development και νέες τεχνολογίες, αλλά και spotlights για όλους τους αγαπημένους Youtubers που ασχολούνται με τον χώρο κλείνουν το τρίπτυχο Ψυχαγωγίας, Ηλεκτρονικού Αθλητισμού και Εκπαίδευσης. Ο χώρος ήταν γεμάτος από εντυπωσιακά τεράστια monitors διαφόρων εταιρειών και η ανταπόκριση της νεολαίας ήταν πολύ μεγάλη.

 

Update: Σε νέα ανακοίνωσή του το GDGTH3SS μας ενημερώνει πως η παρουσία του Playground στη Δ.Ε.Θ παρατείνεται.

 

«Το Playground ήταν τόσο επιτυχημένο που κληθήκαμε να παρατείνουμε την παρουσία μας, σε συνεργασία με το Μουσείο Τεχνολογίας του CERN που βρίσκεται στην πόλη, στο Περίπτερο 14 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που μας δόθηκε προκειμένου να προωθηθεί περισσότερο η χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή και με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη της ΔΕΘ-HELEXPO, να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της καινοτομίας. Έτσι, αν θέλετε να έρθετε και να μας επισκεφθείτε, θα μας βρείτε στο περίφημο περίπτερο # 14!», δήλωσε ο κ.Τζίνης, ιδρυτής της κοινότητας Google Developers στη Θεσσαλονίκη.

 

Το Playground "extended", θα επικεντρωθεί στα παιδιά, με στόχο την προσέγγιση τους στο κόσμο της τεχνολογίας παρουσιάζοντας τρεις θεματικές ενότητες: Touchless τεχνολογία (LEAP Motion), Αυτοματισμός και παιχνίδια, Εικονική πραγματικότητα και Google cardboard. Από 11 έως 17 Οκτωβρίου 2014, το Playground θα φιλοξενήσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με εκατοντάδες εκδηλώσεις, εργαστήρια και codelabs για τα «μικρά».

 

Αξίζει να τονιστεί ότι εταιρείες, όπως οι Rovio (Angry Birds), η Microsoft, η Google, η Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα συμμετέχοντας με εκδηλώσεις.

 

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Playground, ή αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τα μέλη της κοινότητας των Google Developers εδώ στη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 2310-291141 ή στείλτε email στο [email protected]