Το 2008 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επιβάλλει πρόστιμο 250.000 δολαρίων ανά μέρα στη Yahoo γιατί αρνήθηκε να παραδώσει προσωπικές πληροφορίες ενός χρήστη της. Σήμερα, αποκαλύπτεται πως με βάση κάποια αποχαρακτηρισμένα έγγραφα οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι Marc Zwillinger και Jacob Sommer ξεκαθαρίζουν πως τα 250.000 δολάρια ήταν το αρχικό ποσό και πως το πρόστιμο θα διπλασιάζονταν κάθε βδομάδα που η Yahoo αρνιόταν να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε, η Yahoo θα μπορούσε να χάσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία ή περίπου 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Το πρόστιμο δεν λειτούργησε ως τιμωρία, αλλά ως όπλο πίεσης στη Yahoo να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, την ώρα που η εταιρεία είχε επιλέξει τη δικαστική οδό για να τους αντιμετωπίσει.

 

Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών άσκησε τρομερή πίεση στο Δικαστήριο Επιτήρησης Πληροφοριών Εξωτερικού (FISC ή FISA Court) να δώσει αρνητική απάντηση στο αίτημα της Yahoo για μία παύση στις αιτήσεις δεδομένων, ισχυριζόμενος ότι η παύση θα προκαλούσε μεγάλο κακό στη χώρα. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε επίσης τη πρόσβαση της Yahoo σε στοιχεία που ενδεχομένως θα την βοηθούσαν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της.

 

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την σταθερή στάση της Yahoo απέναντι στις ισχυρές πιέσεις της Αμερικάνικης κυβέρνησης και να αναλογιστούμε πως οι Αμερικάνικες εταιρείες έχουν πολύ λίγους τρόπους να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη αν αυτά ζητηθούν από τη Κυβέρνηση -ή άλλες Κυβερνήσεις- σε υποτιθέμενες περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας.

 

Link.png Site: Engadget