Με την τελευταία αλλαγή ηγεσίας στη Microsoft, τον περασμένο χρόνο είδαμε απτά παραδείγματα για την υποστήριξη του Linux από το δημιουργό των Windows, και σήμερα σειρά έχει ένα ακόμη, εξίσου σημαντικό όπως τα προηγούμενα.

Συγκεκριμένα η Microsoft ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής σχεσιακή βάση δεδομένων της εταιρείας, ο SQL Server, θα υποστηρίζει πλέον και το Linux, σε μια κίνηση έκπληξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λόγος για τον οποίο η Microsoft προχωρά σε μια τέτοια κίνηση είνια προκειμένου «να δώσει περισσότερες επιλογές στους πελάτες της και να μειώσει τους φόβους για περιορισμό των δυνατοτήτων τους από μία πλατφόρμα, χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σ' άλλη».

 

Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του SQL Server χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει κάποια έκδοση των Windows εγκατεστημένη, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην απόφαση της Microsoft, μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει η έντονη παρουσία του Linux σε servers, κάνοντας αρκετά δύσκολη για τους διαχειριστές τη μετάβαση σε άλλο λογισμικό, ειδικά σ' αυτό που έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις διάφορες λύσεις που ανήκουν στην κατηγορία του λογισμικού ανοικτού κώδικα (open-source). Άλλωστε ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Satya Nadella, έχει κάνει σαφές ότι είναι πρόθυμος να ρισκάρει το τεράστιο μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα Windows, προκειμένου η Microsoft να αποκτήσει έντονη παρουσία σε άλλες κρίσιμες αγορές.

 

Για την ώρα, ο SQL Server για Linux βρίσκεται σε δοκιμαστική στάδιο, με την τελική έκδοση να αναμένεται κάπου μέσα στο 2017. Για την ανάπτυξη του, η Microsoft συνεργάζεται με εταιρείες που αναπτύσσουν μερικές από τις δημοφιλέστερες διανομές Linux όπως είναι η Canonical και η Red Hat. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να μάθουμε στο τέλος του μήνα στο συνέδριο Build.

 

Link.png Site: Microsoft