Μια ομάδα ερευνητών της Microsoft εργάζεται με στόχο να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικής οράσεως, για να βοηθήσει άτομα που έχουν προβλήματα ή έχουν χάσει την όραση τους.

Το εγχείρημα της Microsoft ονομάζεται Seeing AI και προσπαθεί να συνδυάσει ευρήματα της υπολογιστικής οράσεως, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης σε μια εφαρμογή που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα στην όραση.

 

Υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός εφαρμογών για άτομα με προβλήματα στην όραση, όμως το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές εστιάζουν σε έναν μόνο σκοπό, όπως παραδείγματος χάρη την εκφώνηση κειμένου. Επομένως, η συνεχής εναλλαγή μεταξύ τους ανάλογα με την περίσταση, είναι μια άβολη διαδικασία.

 

Το Seeing AI στοχεύει να αναγνωρίζει σωστά οτιδήποτε κοιτάζει ένα άτομο όπως, λόγου χάρη, κείμενο, αντικείμενα και ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να αναγνωρίζει την ηλικία ενός ατόμου, καθώς και εάν είναι λυπημένος ή χαρούμενος.

 

Η Microsoft έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν τέτοια συστήματα, που προσπαθούν να μαντέψουν την ηλικία ενός ατόμου χρησιμοποιώντας τη webcam του. Το Seeing AI αξιοποιεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλούς τομείς όπως την υπολογιστική όραση, τη μηχανική μάθηση, τα νευρωνικά δίκτυα, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Οι χρήστες μπορούν να πάρουν μια γεύση αυτής της τεχνολογίας στην ιστοσελίδα του Caption Bot, το οποίο προσπαθεί να αναγνωρίσει το περιεχόμενο φωτογραφιών. Η εφαρμογή του Seeing AI θα είναι διαθέσιμη για smartphones, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τα Pivothead smart glasses. Προς το παρόν όμως, δεν έχει οριστεί ημερομηνία κυκλοφορίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.