Το νέο υβριδικό σύστημα της Microsoft, το Surface 3 αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη.

Είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά στο συνέδριο Build 2015 που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο San Francisco και σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπωσεις.

 

Αρχικά το Surface 3 μπορεί να θεωρηθεί ο μικρότερος αδερφός του Surface Pro 3, του υβριδικού συστήματος της Microsoft που έχει κλέψει καρδιές, αποτελώντας μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δε θέλουν να κουβαλάνε ένα φορητό υπολογιστή και ένα tablet, Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι καλύτερα στο Surface 3 αφού οι διαστάσεις του είναι μικρότερες, με οθόνη 10.8 ιντσών και βάρος μόλις 620 γραμμάρια.

 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιλογή της Microsoft να ενσωματώσει την τελευταία γενιά των επεξεργαστών Atom η οποία μπορεί να μη φτάνει σε επιδόσεις αυτές της σειράς Intel Core, όμως έχουμε την εντύπωση ότι καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών ενός μέσου χρήστη.

 

Αν αναρωτιέστε αν διαβάσετε σωστά για την παρουσία Intel επεξεργαστή είναι κάτι λογικό αφού η Microsoft κάνει την κίνηση που πολύ περιμένανε, επιλέγοντας να στηριχτεί σε επεξεργαστή x86 και να αφήσει πίσω τα πειράματα με επεξεργαστές ARM αρχιτεκτονικής που είδαμε στις προηγούμενες 2 γενιές και που ερχόντουσαν με την αμφιλεγόμενη έκδοση των Windows RT. Επιπλέον η χρήση του συγκεκριμένου επεξεργαστή δεν απαιτεί κάποιο ανεμιστηράκι στο εσωτερικό του συστήματος, κάνοντας το εντελώς αθόρυβο.

 

gallery_39041_1932_80549.jpg

Surface 3

Surface 3

Surface 3

Surface 3

 

Στο Surface 3 βρίσκουμε την πλήρη έκδοση των Windows 8.1 κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να τρέξετε όλες τις εφαρμογές που έχετε συνηθίσει από τον υπολογιστή σας, παράλληλα με αυτές που προσφέρει το Windows Store χωρίς κανένα απολύτος συμβιβασμό.

 

Με Full HD ανάλυση, τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά καλά ενώ η μνήμη και ο αποθηκευτικός χώρος εξαρτώνται από την έκδοση που θα επιλέξετε. Η πιο φθηνή πάντως κοστίζει $499 και έρχεται με 2 GB μνήμης και 64 GB αποθηκευτικού χώρου ενώ με $100 περισσότερο μπορείτε να προμηθευτείτε το μοντέλο με 4GB μνήμης και 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να επεκταθεί μέσω της θύρας microSD ενώ η αυτονομία σύμφωνα με τη Microsoft κυμαίνεται περίπου στις 10 ώρες.

 

Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα του Surface Pro 3 με ιδιαίτερη αντοχή σε πεσίματα. Μια σημαντική διαφορά βρίσκεται στο kickstand το οποίο διαθέτει 3 διαθέσιμες θέσεις και δεν είναι τόσο εξελιγμένο.

 

gallery_39041_1932_97720.jpg

Surface Pro 3 - Surface 3

 

Τέλος υπάρχει και το πληκτρολόγιο το οποίο μετατρέπει το tablet σε ένα πολύ καλό φορητό υπολογιστή, ο σημαντικότερος λόγος κατά τη γνώμη μας προκειμένου να προμηθευτεί τη συγκεκριμένη συσκευή έναντι ενός Android tablet ή ενός iPad. Η τιμή του έχει οριστεί στα $130 ενώ ένα ακόμη χρήσιμο περιφερειακό είναι το stylus το οποίο επιτρέπει τις σημειώσεις με το γραφικό μας χαρακτήρα, μέσω της πολύ καλής συνεργασίας με το OneNote.