Η Microsoft εργάζεται πάνω σε μία προηγμένη έκδοση της ψηφιακής βοηθού Cortana, βασιζόμενη σε έρευνες που έχει πραγματοποιήσει πάνω σε ένα εγχείρημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει ονομάσει Einstein.

Η προσωπική βοηθός Cortana βρίσκεται από πέρυσι στα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Windows Phone, και από το Φθινόπωρο θα βρίσκεται και στο desktop με την άφιξη της έκδοσης των Windows 10. Αργότερα, η Cortana θα διατεθεί μαθαίνουμε και ως ξεχωριστή εφαρμογή, που θα χρησιμοποιείται σε smartphones ή άλλες φορητές συσκευές (π.χ tablets) με λειτουργικό σύστημα iOS ή Android.

 

"Η τεχνολογία αυτού του είδους, που μπορεί να διαβάζει και να καταλαβαίνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη έκδοση της Cortana πάνω στην οποία εργαζόμαστε σήμερα με ορίζοντα κυκλοφορίας τ Φθινοπώρο" είπε ο Eric Horvitz, Managing Director του τμήματος Microsoft Research που έχει εργαστεί και στο εγχείρημα Einstein.

 

Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν γίνει αναφορές πάνω στο εγχείρημα τεχνητής νοημοσύνης Einstein ή στα σχέδια της εταιρείας να τοποθετήσει τη Cortana σε smartphones ή tablets που τρέχουν ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα των Apple και Google. Τέτοιες κινήσεις αντιπροσωπεύουν την μάχη που δίνει ο CEO της εταιρείας, Satya Nadella, για να κάνει τους χρήστες με συσκευές που βασίζονται σε λειτουργικά συστήματα ανταγωνιστών, να χρησιμοποιούν το λογισμικό και τις υπηρεσίες της Microsoft, αντί να προσπαθήσει να τους πείσει ή ακόμα και "να τους πιέσει" να χρησιμοποιήσουν Windows.

 

Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ευρεία με πολλές επεκτάσεις, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, και τα σημερινά κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, δείχνουν πως έχουν γίνει αρκετά επιδέξια για παράδειγμα στο να μιλούν γλώσσες ή να ψάχνουν ανάμεσα στα email μας για δεδομένα.

Η Microsoft, πιστεύει ότι η δουλειά που έχει κάνει στους τομείς της αναγνώρισης φωνής, της αναζήτησης και της μηχανικής μάθησης θα της επιτρέψει να μεταμορφώσει την ψηφιακή βοηθό Cortana στον πρώτο πραγματικά νοήμονα τεχνητό παράγοντα που θα προβλέπει τις ανάγκες των χρηστών. Για να υπάρχει μία σύγκριση, η Siri της Apple διαφημίζεται κυρίως για τις απαντήσεις της σε ερωτήσεις. Η αντίστοιχη εφαρμογή της Google, ήδη προσφέρει κάποιες περιορισμένες πληροφορίες κάνοντας προγνώσεις, με βάση αυτό που πιστεύει ότι ο χρήστης θέλει να μάθει στην συνέχεια.

 

"Καθορίζουμε το ανταγωνιστικό τοπίο... του ποιος μπορεί να προσφέρει τις πιο υποστηρικτικές υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη, που παρακολουθούν τα πράγματα και που συμπληρώνουν την ανθρώπινη μνήμη με τρόπο που να μας βοηθάει να ολοκληρώνουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε" είπε ο Horvitz.

 

Η Cortana θα μπορούσε να λέει στον χρήστη ενός κινητού πότε να φύγει για το αεροδρόμιο, μέρες αφότου είχε διαβάσει ένα email και είχε αντιληφθεί ότι ο χρήστης είχε προγραμματίσει μία πτήση. Στην συνέχεια θα μπορούσε αυτόματα να ελέγξει για την πτήση, να καθορίσει την θέση του κινητού με βάση το GPS και να ελέγξει για την κίνηση στους δρόμους.

 

Κανένα από τα παραπάνω μεμονωμένα βήματα δεν είναι κάτι το συνταρακτικό, αλλά η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να συνδέσει μεταξύ τους όλες τις παραπάνω διαδικασίες σηματοδοτεί μία σπουδαία ανακάλυψη στη χρησιμότητα, λέει η Microsoft.

 

Το κλειδί της επιτυχίας της Cortana θα είναι να γνωρίζει που είναι ο χρήστης, τι ώρα είναι και τι θέλει να επιτύχει. Η εργασία του Albert Einstein πάνω στην σχέση του χρόνου και του χώρου, αποτέλεσε έμπνευση για τον εγχείρημα της Microsoft. "O Einstein ήταν πανέξυπνος σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο" είπε ο Horvitz. "Τώρα χρησιμοποιεί αυτή την εξυπνάδα για τον χρόνο και τον χώρο στους παράγοντες μας γενικώς".

 

 

Link.png Site: Reuters