Εβδομάδα οικονομικών ανακοινώσεων αυτή που διανύουμε, με τη Microsoft να κάνει την αρχή γνωστοποιώντας τις επιδόσεις της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2015.

Τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία έφτασαν τα 5.6 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας μείωση 8% σε σχέση με το περσινό ίδιο διάστημα, μέσα από ένα τζίρο 26.5 δισ. ο οποίος όμως αυξήθηκε κατά 10%. Στις δραστηριότητες της εταιρείας, σημαντική αύξηση σημειώνουν τα τμήματα των Lumia smartphones, του Surface όπως επίσης τα τμήματα Clould και Server.

 

Οι πωλήσεις του Surface Pro 3 και των εξαρτημάτων του, οδηγούν για δεύτερο οικονομικό τρίμηνο σε σημαντική αύξηση τζίρου κατά 24%, σε 1.1 δισ, αν και ακόμα παραμένει μυστήριο ο ακριβής αριθμός των υβριδικών συσκευών που έχει διαθέσει η Microsoft στην αγορά. Ο αριθμός αυτός πάντως είναι τριπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

 

Ακολουθούμενο από σημαντική μείωση τιμής κατά την εορταστική περίοδο, η Microsoft διέθεσε στην αγορά 6.6 εκατομμύρια Xbox One και Xbox 360 έναντι 7.4 εκ. πέρσι, χωρίς όμως και πάλι να γνωρίζουμε ακριβή αριθμούς για κάθε κονσόλα ξεχωριστά. Η μείωση τιμή φαίνεται πάντως ότι είναι η σωστή κίνηση έναντι του ισχυρού ανταγωνισμού με το PlayStation 4 αφού είναι ενδεικτικό ότι το Q1 η Microsoft είχε διαθέσει στην αγορά μόλις 2.2 εκατομμύρια κονσόλες.

 

Η αγορά PC αναμένεται μέσα στο έτος να παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, όμως για την ώρα συνεχίζονται οι πιέσεις για την εταιρεία, με το τζίρο που προκύπτει από OEM κατασκευαστές να έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 13%, με κύριο υπαίτιο τις χαμηλούς κόστους άδειες για συστήματα μαθητών και καθηγητών όπως επίσης και την πτώση στην αγορά επαγγελματικών μοντέλων. Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις δε δείχνουν ακόμα πρόθυμες να κάνουν τη μετάβαση από τα Windows XP στα Windows 8, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Microsoft προετοιμάζει πυρετωδώς τα Windows 10.

 

Έκπληξη μπορούν να θεωρηθούν οι επιδόσεις του τμήματος κινητών τηλεφώνων, το οποίο σημείωσε αύξηση κατά 28% με πώληση 10.5 εκατομμυρίων Lumia smartphone έναντι 8.2 εκ το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2014. Βέβαια χωρίς κάποια ναυαρχίδα, η πλειονότητα των συσκευών αποτελείται από μοντέλα μεσαίου και χαμηλού κόστους που όπως ξέρουμε δεν φέρνουν μεγάλα κέρδη και γι'αυτό ο τζίρος της εταιρείας έπεσε κατά 61%. Η Microsoft πάντως αναφέρει ως κύριο υπεύθυνο για την επίδοση αυτή μια εμπορική συμφωνία με τη Nokia η οποία έληξε το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

 

Link.png Site: TheVerge