Ένα νέο εργαλείο υπόσχεται να απελευθερώσει την δυναμική των Windows 10 Mobile και των Lumia smartphones. Άραγε μπορεί το Windows Phone Internals να φέρει την κοινότητα των hackers πιο κοντά στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft;

Αν και παλαιότερα τα Windows Mobile της Microsoft ήταν πολύ πιο κοντά στους modders και στους hackers, τον συγκεκριμένο ρόλο σήμερα εξυπηρετεί το Android, αφού τα Windows Phone βρίσκονται πιο κοντά στην "κλειστή φύση" του iOS.

 

Πρόσφατα ωστόσο, ο XDA developer Heathcliff ανακοίνωσε την διάθεση της νέας του σουίτας εργαλείων με την ονομασία Windows Phone Internals 1.0. Το νέο λογισμικό που βρισκόταν υπό ανάπτυξη για πολλούς μήνες, επιτρέπει το “ξεκλείδωμα του bootloader σε συγκεκριμένα μοντέλα Lumia δίνοντας πρόσβαση root σε κινητά διευκολύνοντας την δημιουργία και την εγκατάσταση (flashing) Custom ROMs”. Το λογισμικό υποστηρίζει τις περισσότερες εκδόσεις των Windows Phone 8.1 και Windows Phone 10, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

 

Το Windows Phone Internals 1.0 ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη custom Windows Phone ROMs, και αν και τέτοιες πρακτικές παραμένουν μακριά από τους απλούς χρήστες, οι προγραμματιστές, developers και hackers είναι εκείνοι που θα εξερευνήσουν και θα ωθήσουν στα όρια του το λειτουργικό σύστημα. Το να προσελκύσεις τέτοιους χρήστες στα Windows Phone ξανά, ενδεχομένως να αποτελέσει μία τονωτική ένεση σε ένα λειτουργικό σύστημα που προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει την θέση του στην αγορά και να καθιερωθεί. Πράγματι, η ανοιχτή και “hackable” φύση του Android έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην καθιέρωση του στην αγορά, και ίσως κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει και τα Windows Phone.

 

Ο Heathcliff έδωσε στην δημοσιότητα δύο videos που επιδεικνύουν τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου, και επειδή είναι διαθέσιμo σε οποιονδήποτε για να τo χρησιμοποιήσει, ενδεχομένως να δούμε σχετικά σύντομα εξελίξεις στον τομέα των custom ROMs αφού ορισμένοι θα προσπαθήσουν και θα καταφέρουν να ωθήσουν τον kernel των Windows 10 στα όρια του κάνοντας την αρχή.

 


 

Link.png Site: WindowsCentral