Μετά την παρουσίαση των Windows 10 για υπολογιστές desktop, φορητούς υπολογιστές και συσκευές με οθόνη μεγαλύτερη των 8 ιντσών, ήρθε η ώρα για την παρουσίαση του λειτουργικού συστήματος για συσκευές με οθόνη μικρότερη των 8 ιντσών (tablets, smartphones κ.ά).

O Joe Belfiore επανέλαβε ότι στα Windows 10 για smartphones οι εφαρμογές θα είναι “Universal” κάτι που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα εφαρμογές που θα λειτουργούν με ελάχιστες αλλαγές στον κώδικα, όχι μόνο στους υπολογιστές και τα tablets αλλά και στα smartphones.

 

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στα Windows 10 για smartphones είναι το ανανεωμένο Action Center, το οποίο συλλέγει ειδοποιήσεις και λειτουργεί σε συγχρονισμό με το Action Center του χρήστη στον υπολογιστή του (όταν ο χρήστης “διώχνει” μία ειδοποίηση στην μία συσκευή, δεν θα φαίνεται στην άλλη). Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει περισσότερα Quick Toggles (γρήγορες ρυθμίσεις), με την αλληλεπίδραση με τις ειδοποιήσεις να είναι καλύτερη.

 

 

gallery_286955_1616_6534.jpg

 

Η αρχική οθόνη –Home Screen- είναι παρόμοια με αυτή των Windows Phone 8.1 εκτός από το background που έχει επιλέξει ο χρήστης και το οποίο δεν εμφανίζεται πλέον πάνω στα live tiles. Στο app drawer – αν μπορούμε να το πούμε έτσι- η Microsoft έχει τοποθετήσει αυτές που εγκαταστάθηκαν πιο πρόσφατα στο πάνω μέρος.

Επίσης οι Ρυθμίσεις είναι πλέον κατηγοριοποιημένες και το μενού δείχνει όμορφο και συμμαζεμένο, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των χρηστών. Επιπλέον το πληκτρολόγιο επίσης μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στην οθόνη.phone_start.jpg

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η Microsoft δίνει την δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στις εφαρμογές messaging, οπότε ο χρήστης μπορεί να αλλάζει από SMS, σε Skype ή άλλες εφαρμογές. Το Skype θα είναι η μοναδική εφαρμογή με τόσο βαθιά ενσωμάτωση για την ώρα ωστόσο η ενσωμάτωση των Facebook, WhatsApp θα αποτελέσει προτεραιότητα –όπως είπε ο Belfiore- για την Microsoft.

 

microsoft-windows-10-phones-0029.0.jpg

 

 

gallery_286955_1616_58757.jpg

 

Η εταιρεία πραγματοποίησε επίδειξη ορισμένων Universal apps όπως για παράδειγμα της νέας βελτιωμένης για αφή έκδοσης του Office (με όλα σχεδόν τα πλήκτρα και τις ευκολίες που έχουμε συνηθίσει στις desktop/ web εκδόσεις), ένα νέο Outlook client, νέο Ημερολόγιο καθώς και νέα εφαρμογή για τις φωτογραφίες. Ειδικά το Office για Windows 10 smartphones ενσωματώνει το γνωστό ribbon, με περισσότερες όπως φαίνεται δυνατότητα από αυτές που διαθέτουν οι εκδόσεις για ιOS και Android.