Τα 10 χρόνια "ζωής" κλείνει ο δημοφιλής browser Firefox του ιδρύματος Mozilla, ο οποίος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου 2002 με την ονομασία Phoenix 0.1. Λίγους μήνες αργότερα το όνομά του αντικαταστάθηκε από το Firebird, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία BIOS λογισμικού Phoenix δεν ήθελε να κυκλοφορεί ο συγκεκριμένος browser με ίδια ονομασία με τη δικιά της.

Έτσι, το 2004 η Mozilla προχώρησε στη μετονομασία του browser της σε Firefox, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Μέχρι το τέλος του έτους κυκλοφόρησε η τελική έκδοση 1.0 συνοδευόμενη από ολοσέλιδη διαφημιστική σελίδα στην εφημερίδα των New York Times. Ο Firefox έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από το κοινό που ήθελε μια εναλλακτική πρόταση από τον Internet Explorer 6, ο οποίος είχε αρκετά χρόνια να αναβαθμιστεί. Ουσιαστικά προσέφερε στους χρήστες του δυνατότητα καρτελών κατά την πλοήγηση στα sites, RSS τροφοδοσίες στη μπάρα σελιδοδεικτών, θέματα και μεγάλο αριθμό προεκτάσεων. Το Φεβρουάριο του 2008, μέτρησε 500 εκατομμύρια μεταφορτώσεις, σπάζοντας το ρεκόρ του "πιο πολυκατεβασμένου λογισμικού σε 24 ώρες", εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

 

firefox%20ad.jpg

 

Στα τέλη του 2011 ο Firefox είδε το μερίδιο του στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο να προσπερνάται από τον Chrome browser. Σήμερα, περίπου 23% όλων των χρηστών επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδέονται στο Internet με τον Firefox, κάνοντάς τον τον τρίτο πιο δημοφιλή browser σύμφωνα με τα στατιστικά του StatCounter. Ο Internet Explorer έρχεται δεύτερος με μερίδιο 33%, ενώ στην πρώτη θέση έχει σκαρφαλώσει ο Chome της Google με ποσοστό 34% επί της αγοράς.

 

Link.png Site: neowin.net