Έκδοση υπ' αριθμόν 38 από σήμερα για το δημοφιλή browser Firefox, με τις αλλαγές να μην είναι πολλές, κάτι που δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι και σημαντικές.

Η τελευταία έκδοση του Firefox έρχεται με αλλαγές στη διαχείριση περιεχομένου βίντεο το οποίο προστατεύεται με DRM, με τη Mozilla να προχωρά στην κυκλοφορία δύο εκδόσεων για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινότητας. Ο λόγος είναι ότι η Mozilla επιλέγει την τεχνολογία Content Decryption Module (CDM) της Adobe προκειμένου ο Firefox να μπορεί να αναπαράγει προστατευμένο περιεχόμενο βίντεο απευθείας, φτάνει αυτό να έχει τοποθετηθεί σε HTML 5 video tag.

 

Όσοι χρήστες δε θέλουν ο αγαπημένος τους browser να στηρίζεται σε μη open source τεχνολογίες, η Mozilla διαθέτει ξεχωριστά μια διαφορετική έκδοση του Firefox που δεν θα εγκαθιστά αυτόματα την τεχνολογία της Adobe και θα υποστηρίζει μόνο το HTML5 DRM.

 

 

FX3.png

Με την τεχνολογία της Adobe πάντως οι χρήστες είναι σε θέση να αναπαράγουν βίντεο το οποίο προέρχεται από υπηρεσίες όπως το Netflix και το Hulu, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο περίεργο Plugin όπως το Sliverlight και το Flash. Ενδεικτικό για τις εξελίξεις που μας περιμένουν στο πεδίο αυτό είναι το γεγονός ότι το Netflix ήδη βρίσκεται σε περίοδο δοκιμών της πρότασης DRM του Firefox προκειμένου να προχωρήσει σε streaming περιεχομένου στους συνδρομητές του.

 

Στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά του Firefox 38 βλέπουμε την υποστήριξη Ruby annotations η οποία αφορά χρήστες του browser από την Ανατολική Ασία ενώ στην έκδοση για την πλατφόρμα του Android υποστηρίζεται η Ruby markup.

 

File.png Download: Firefox 38

Link.png Site: Mozilla Blog