Ο Δήμος του Μονάχου τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2003, όταν αποφάσισε πως στα 14.000 PC όλων των υπηρεσιών του τα Windows θα δώσουν τη θέση τους στο Linux.

Έτσι, αν και υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της απόφασης, από το 2013 κανένα μηχάνημα δεν χρησιμοποιεί το λογισμικό της Microsoft, αλλά όλα «τρέχουν» το LiMux, δηλαδή μία ειδική διανομή που αναπτύχθηκε με βάση το Ubuntu, και έχουν εγκατεστημένο το LibreOffice.

 

Τώρα, όμως, μία επιτροπή των αρχών της πόλης συστήνει την «ολική επαναφορά» του software της αμερικανικής εταιρείας. Κι αυτό γιατί προτείνει την ανάπτυξη από το 2020 μίας νέας υποδομής για τις δημοτικές υπηρεσίες, η οποία θα βασίζεται στα Windows 10. Μάλιστα, η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

 

Η χρήση του LiMux συνάντησε αντιδράσεις σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Τα παράπονα για προβλήματα συμβατότητας, σε συνδυασμό με την εκλογή του Dieter Reiter στη θέση του δημάρχου το 2014, ο οποίος τασσόταν υπέρ των Windows, έθεσαν σε αμφιβολία τα πλεονεκτήματα του ανοικτού λογισμικού.

 

Ο Reiter παρήγγειλε μία έκθεση για την ΙΤ υποδομή του δήμου από ειδικούς συμβούλους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλεγόταν και η Accenture, συνεργάτης της Microsoft. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στα Windows/Office και LiMux/LibreOffice. Αν κέρδιζε έδαφος η πρώτη επιλογή, τότε σύμφωνα με την έκθεση θα έπρεπε να διερευνηθεί κατά πόσο θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα η συνέχιση υποστήριξης του Linux.

 

Τα προβλήματα συμβατότητας δεν εξαφανίσθηκαν ποτέ. Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως η χρήση συστημάτων της Oracle και της SAP καθιστά απαραίτητα τα Windows. Επίσης, δηλώνει πως αντιμετωπίζει προβλήματα με το «άνοιγμα» ορισμένων αρχείων PDF.

 

Ο Matthias Kirschner, πρόεδρος της οργάνωσης Free Software Foundation Europe, θεωρεί πάντως πως αυτές οι δυσλειτουργίες δεν οφείλονται στο «ανοικτό» λογισμικό, αλλά σε θέματα κακής διαχείρισης και μάνατζμεντ. Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, η δυσαρέσκεια πολλών χρηστών οφείλονται στο γεγονός ότι «τρέχουν» παλιές εκδόσεις των προγραμμάτων, καθώς θέματα οργάνωσης καθυστερούν τις αναβαθμίσεις.

 

Link.png Site: ArsTechnica