Τα Windows 10 για προσωπικούς υπολογιστές, συμπλήρωσαν πριν λίγες ημέρες ένα χρόνο στην αγορά, με τη Microsoft να κυκλοφορεί σήμερα την πρώτη επετειακή αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο στη Build 2016.

Το Anniversary Update φέρνει νέες δυνατότητες και λειτουργίες στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, με την εταιρεία να αναφέρει και πάλι την σπουδαιότητα του προγράμματος δοκιμών Insider το οποίο μέσω των 7 εκατομμυρίων μελών του, διαμορφώνει σημαντικά το τελικό προϊόν.

 

Η αναβάθμιση είναι δωρεάν για όλους τους κατόχους νόμιμης άδειας, και είναι διαθέσιμη μέσω του Windows Update. Αναλυτικά τα νέα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στο Anniversary Update (build 14393) των Windows 10

 

Microsoft Ink

 

Ink_Workspace_11.gif

 

Από την εποχή της έκδοσης των Windows XP Tablet Edition, η Microsoft πειραματίζεται με τη χρήση ψηφιακού stylus στο λειτουργικό σύστημα. Με τη διάδοση αρκετών 2σε1 συστημάτων όπως το Surface Pro και το Surface Book της ίδιας της εταιρείας, η χρήση του stylus παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα εκτός και αν το σχέδιο ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις σας.

 

Πλέον μέσω της λειτουργίας Windows Ink, τα Windows 10 υποστηρίζουν εγγενώς τη χρήση stylus σε διάφορα μέρη του λειτουργικού και με διάφορους τρόπους. Το Windows Ink Workspace αποτελεί το κεντρικό σημείο της λειτουργίας και ενεργοποιείται με το πάτημα του εικονιδίου του stylus/pen από την μπάρα εργασιών. Εκεί μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας εφαρμογές που υποστηρίζουν τη χρήση της ψηφιακής πένας, αλλά και να επιλέξετε μέσα από τρεις «εμπειρίες», το Sticky Notes, το Sketchpad και το Screen Sketch.

 

Σε ότι αφορά το Sticky Notes, αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής σημειώσεων με μορφή Post-it που διαθέτουν ήδη τα Windows 10, και στις οποίες πλέον μπορείτε να σημειώνετε με το γραφικό σας χαρακτήρα. Το SketchPad φέρνει αναλογικά εργαλεία σχεδιασμού όπως ο χάρακας και το χαρτί, στο ψηφιακό κόσμο, για εύκολο σχεδιασμό και καταγραφή διαφόρων ιδεών που έχετε. Τέλος το Screen sketch σας επιτρέπει να καταγράψετε εύκολα ένα screenshot της οθόνης που θέλετε, και στην οποία στη συνέχεια να προχωρήσετε σε σημειώσεις με διαφορετικούς χρωματισμούς και όχι μόνο, πάντα με τη χρήση stylus.

 

Μενού Έναρξης και Action Center

 

xlx9uicco0csbk.jpg

 

Η Microsoft συνεχίζει την βελτίωση του μενού έναρξης των Windows 10, ενός από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος. Οι πρόσφατα εγκατεστημένες εφαρμογές εμφανίζονται τώρα στην κορυφή του μενού ενώ στην λειτουργία Tablet, εμφανίζονται πλέον όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως ίσχυε και στα Windows 8.1.

 

Το Action Center (Κέντρο ειδοποιήσεων), αποκτά πιο πλούσιες ειδοποιήσεις με περισσότερες πληροφορίες, έτσι ώστε να γίνει πιο χρήσιμο στον τελικό χρήστη που με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δε το πολυχρησιμοποιεί όσο η Microsoft περίμενε. Ακόμα οι γρήγορες ρυθμίσεις, είναι πλέον προσβάσιμες από τον χρήστη προκειμένου να επιλέξει αυτός ποιες επιθυμεί να εμφανίζονται και σε ποια θέση.

 

Cortana και Android

 

Windows-10-loves-Android-640x320.gif

 

Αν και για την ώρα δεν υποστηρίζεται στη χώρα μας, η ψηφιακή βοηθός Cortana φέρνει μερικά νέα χαρακτηριστικά προκειμένου να κάνει ακόμα καλύτερη και παραγωγική την ενασχόλησή σας με τον υπολογιστή. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παρουσία της στην οθόνη κλειδώματος όπου με τις αντίστοιχες φωνητικές εντολές, μπορεί να ξεκινήσει την αναπαραγωγή μουσικής, να ορίσει μια υπενθύμιση ή να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις, πάντα χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας.

 

Επιπλέον, αν έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή Cortana στην Android συσκευή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το συγχρονισμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο, οι οποίες πλέον θα εμφανίζονται και στον υπολογιστή σας. Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να απαντάτε σε γραπτά μηνύματα από τον υπολογιστή σας καθώς και να απορρίπτετε τις ειδοποιήσεις που δε σας ενδιαφέρουν, οι οποίες και θα εξαφανίζονται από το smartphone σας.

 

Edge Extensions

 

extensions-feature.7964f41.png

 

Με το Anniversary Update, η Microsoft διορθώνει και τη σημαντικότερη έλλειψη του νέου της browser, του Edge. Ένα χρόνο μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ο Edge αποκτά τη δυνατότητα extensions, επεκτείνοντας σημαντικά τις δυνατότητες του έτσι ώστε να αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά τον Chrome της Google και τον Firefox browser.

 

Η δημιουργία extensions είναι σχεδόν ίδια με αυτή που ακολουθούν οι developers στην περίπτωση του Chrome, με τη Microsoft να αναφέρει ότι ένα extension του Chrome μπορεί να μετατραπεί σε extension του Edge σε μερικά μόλις λεπτά. Όλα τα διαθέσιμα extensions του Edge, θα είναι διαθέσιμα από το Windows Store.

 

Πριν λίγες εβδομάδες, η Microsoft δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ο Edge χαρίζει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε ένα φορητό υπολογιστή, από όλους τους browsers της αγοράς, με τη Microsoft να δίνει έμφαση στη διαχείριση ενέργειας του Edge και στη νέα του έκδοση.

 

Xbox Play Anywhere

 

1021058c46eb0b7d18bbe4f3d805299e.jpg

 

Από το Φθινόπωρο και αρχικά για συγκεκριμένα παιχνίδια που εκδίδει η ίδια η Microsoft, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Xbox Play Anywhere. Όλα τα συμβατά παιχνίδια όπως το επερχόμενο Gears Of War 4, θα κυκλοφορούν όχι μόνο για τo Xbox One αλλά και για τα Windows 10, με τον κάθε ενδιαφερόμενο να χρειάζεται να το αγοράσει μία φορά προκειμένου να το έχει διαθέσιμο και στις δύο πλατφόρμες.

 

Παράλληλα θα μπορεί να συνεχίζει το παιχνίδι στη μία πλατφόρμα από το σημείο που το άφησε στην άλλη, χωρίς να χάνει σε καμία περίπτωση την εξέλιξη που έχει στο παιχνίδι.

 

Ασφάλεια

 

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στα χαρακτηριστικά ασφάλειας των Windows 10 έναντι των διαφόρων κακόβουλων επιθέσεων, η Microsoft συνεχίζει την προσπάθεια της προκειμένου τα Windows 10 να συνεχίσουν να είναι «τα πιο ασφαλή Windows όλων των εποχών».

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Windows Defender, το δωρεάν anti-malware εργαλείο γίνεται πιο δυνατό αποκτώντας τη δυνατότητα αυτόματων ελέγχων αλλά και εμφάνιση αναλυτικών πληροφοριών για τους ελέγχους που εκτελεί και τυχόν απειλές που έχει εντοπίσει. Ακόμα η λειτουργία Windows Hello που χρησιμοποιεί διάφορα βιομετρικά χαρακτηριστικά του χρήστη προκειμένου να του δώσει πρόσβαση στο σύστημα, πλέον επεκτείνεται και στις ιστοσελίδες έτσι ώστε ο χρήστης να μη χρειάζεται να θυμάται διάφορα ψευδώνυμα και κωδικούς.