Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές αρχές αναφέρουν πως δεν έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις τους για τις ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικότητας στα Windows 10, παρά τις ανακοινώσεις της Microsoft για αλλαγές στη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος.

Η Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ονομάζεται το συλλογικό όργανο των αντιπροσώπων των εθνικών εποπτικών αρχών των κρατών-μελών της Ε.Ε., απέστειλε πέρυσι επιστολή στην αμερικανική εταιρεία, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των Windows κατά την εγκατάσταση.

 

Στην ίδια επιστολή, η Ομάδα αναφερόταν και στην έλλειψη ελέγχου από τη μεριά του χρήστη, για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων από τη Microsoft. Έτσι, ζητούσε περισσότερες εξηγήσεις από την αμερικανική εταιρεία για την επεξεργασία των δεδομένων για διάφορους σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους και η διαφήμιση.

 

«Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες αλλαγές στα Windows 10, η Ομάδα Εργασίας διατηρεί τις ανησυχίες της για το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως οι αρχές αναγνωρίζουν τη διάθεση συνεργασίας που έχει επιδείξει η Microsoft.

 

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows δίνονται πέντε διαφορετικές επιλογές στον χρήστη για τον περιορισμό ή την απενεργοποίηση επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων, η Ομάδα Εργασίας αναφέρει πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον βαθμό οι χρήστες ενημερώνονται για το ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δεδομένων συλλέγονται.

 

Πέρα από το συλλογικό ευρωπαϊκό όργανο, ανάλογες έρευνες για τα Windows 10 διεξάγονται και σε εθνικό επίπεδο, από τις αρχές προστασίας δεδομένων χωρών όπως η Γαλλία.

 

Link.png Site: Reuters