Με τα Windows 10, περιμένουμε ο mobile κόσμος της Microsoft να έρθει ακόμα πιο κοντά με τον desktop και η ενσωμάτωση της ψηφιακής βοηθού Cortana είναι μάλλον αναπόφευκτη.

H Cortana αποτελεί την απάντηση της Microsoft στην Siri της Apple και στο Google Now. Η αφοσίωση της Microsoft στο εγχείρημα και ο στόχος που έχει βάλει να την ενσωματώσει στην επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Windows 10, μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος των ψηφιακών βοηθών σήμερα (και στο μέλλον).

Είναι λες και μελλοντικά οι Cortana, Google Now και Siri θα καταλήξουν να προσωποποιήσουν τους πολέμους των λειτουργικών συστημάτων.

 

Η ενσωμάτωση της Cortana στα Windows 10 δεν είναι και ότι καλύτερο για την ώρα, αλλά το περιβάλλον χρήσης βρίσκεται σε πρώϊμο δοκιμαστικό στάδιο. Τα βασικά πάντως λειτουργούν: ο χρήστης μπορεί να πει στην Cortana να καλέσει κάποια επαφή στο Skype, να διαβάσει από το ημερολόγιο και να διαχειριστεί υπενθυμίσεις (π.χ για ραντεβού, επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν βρίσκεται συνέχεια listening mode). Στο κινητό τέτοια πράγματα έχουν γίνει συνήθεια για πολλούς χρήστες, οπότε η μεταφορά της Cortana ή και των άλλων λύσεων της αγοράς στους υπολογιστές αποτελεί την επόμενη κίνηση.

 

Η Cortana λειτουργούσε αρχικά μόνο για τους αμερικανούς χρήστες, ωστόσο αργότερα η διάθεση της επεκτάθηκε στην Κίνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα ξεκίνησε η διάθεση της -σε δοκιμαστική μορφή- στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Γερμανία. Επειδή οι συσκευές Windows Phone σε πωλήσεις βρίσκονται πολύ πίσω από εκείνες με Android ή iOS, οι περισσότεροι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Cortana μέσω των Windows 10. Μπορεί να μοιάζει σαν η Microsoft να ανυπομονεί να βγάλει νέο λογισμικό στην αγορά, αλλά η Cortana θα μπορούσε να καταλήξει να είναι τόσο σημαντική όσο κάθε πλατφόρμα της εταιρείας.

 

Η μεταφορά της ψηφιακής βοηθού της Microsoft στο desktop αποτελεί μία λογική κίνηση για την εταιρεία αφού με αυτό τον τρόπο θα την χρησιμοποιήσουν πολλοί περισσότεροι χρήστες (χώρια ότι θα γίνει και εξυπνότερη με αυτόν τον τρόπο) ενώ επιπλέον θα αποτελέσει ένα ενοποιημένο τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με κινητά, υπολογιστές ή άλλες συσκευές Windows. Και μην νομίζετε ότι οι Apple και Google δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Είναι θέμα χρόνου για την Siri να καταλήξει στο OS X ενώ το Google Now είναι διαθέσιμο σε αρκετές πλατφόρμες εδώ και καιρό μέσω του Chrome.

Μπορεί σήμερα οι ψηφιακοί βοηθοί να μην παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας, αλλά μελλοντικά μπορεί να καταλήξουν να παίζουν κεντρικό ρόλο.

 

 

Link.png Site: Engadget