Στο συνέδριο Ignite της Microsoft, ο Jerry Nixon της Microsoft είπε "τώρα θα κυκλοφορήσουμε τα Windows 10, και επειδή τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows, εργαζόμαστε ακόμα πάνω στο λειτουργικό σύστημα".

Αυτό ακούγεται σαν να μην πρόκειται να κυκλοφορήσει η Microsoft άλλες εκδόσεις των Windows, που είναι λίγο, πολύ η... μισή αλήθεια. Τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows, με την έννοια ότι η Microsoft δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει μελλοντικά άλλες μεγάλες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Η Microsoft θέλει να μετατρέψει τα Windows σε υπηρεσία, που θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται μελλοντικά, αλλά χωρίς άλλες μεγάλες εκδόσεις.

 

Η σχεδίαση του λειτουργικού συστήματος είναι τέτοια -ας πούμε, αρθρωτή- που η Microsoft μπορεί να αναβαθμίζει ολόκληρα τμήματα του λειτουργικού ανεξάρτητα (όπως π.χ το Start Menu" και αυτό σκοπεύει να κάνει.

 

waas.jpg

Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση θα έρθει το 2016, και έχει κωδική ονομασία Windows Redstone, και θα βασίζεται στα Windows 10, αν και ο αριθμός "10" θα εγκαταλειφθεί αφού το λειτουργικό σύστημα της Microsoft με την αρχή να γίνεται από την επόμενη έκδοση θα ονομάζεται απλώς Windows.

 

Τα Windows με αρχή τα Windows 10 θα εξαπλώνονται σε μία μεγάλη γκάμα συσκευών, σε κινητά τηλέφωνα, tablets και φορητούς υπολογιστές μέχρι το Surface Hub, το HoloLens και το Xbox. Να θυμίσουμε ότι για τον πρώτο χρόνο, οι χρήστες θα μπορούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό σύστημα τους Windows 7, 8 ή 8.1 δωρεάν σε Windows 10.

 

Να πούμε επίσης, και σύμφωνα με τον Terry Myerson, Executive Vice President του τμήματος Λειτουργικών Συστημάτων της εταιρείας, η "Patch Tuesday" θα σταματήσει να υπάρχει και οι αναβαθμίσεις θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες μέσω δύο τρόπων, και οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν να βρίσκονται στο fast ring ή στο slow ring. Στην πρώτη περίπτωση οι αναβαθμίσεις, όσο μικρές και να είναι θα καταφτάνουν σχεδόν άμεσα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, μαζεμένες και σε πιο αργό ρυθμό. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο χρήστης θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, στον τρόπο που αναβαθμίζεται ο υπολογιστής του.