Ένα μέρος του πηγαίου κώδικα των Windows 10, διέρρευσε στο διαδίκτυο πριν μερικές ημέρες, και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα Beta Archive.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τις νέες εκδόσεις του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος. Στις 19 Ιουνίου, οι διαχειριστές του Beta Archive προχώρησαν σε ανακοίνωση όπου κάθε ενδιαφερόμενος με μια δωρεά ή κάποια άλλη ανταμοιβή προς την ιστοσελίδα, θα είχαν πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό FTP λογαριασμό όπου βρίσκονται εκδόσεις των Windows.

 

Ο κώδικας αποτελεί μέρος του Microsoft Shared Source Kit και έχει μέγεθος 32TB όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Register. Σε αυτόν περιλαμβάνονται αρχεία σχετικά με το USB σύστημα, τον αποθηκευτικό χώρο και για τους drivers των Windows 10. Αναφορές ακόμα κάνουν λόγο για την παρουσία ανάμεσα στα αρχεία του Windows 10 Mobile Adaptation Kit όπως και κάποιες εκδόσεις των Windows 10 Creators Update αλλά και της έκδοσης για ARM επεξεργαστές. Ήδη αρκετές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση διαρροής είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνέβη το 2004 και η οποία αφορούσε τα Windows 2000 όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με το Verge, το οποίο κρίνει την τωρινή διαρροή «σχετικά μικρή».

 

Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία αποτελεί σίγουρα μια αμήχανη στιγμή για τη Microsoft, με τον πηγαίο κώδικά να μοιράζεται ήδη με συνεργάτες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άλλους πελάτες που επιλέγουν την αδειοδότηση του λειτουργικού μέσω του Shared Source προγράμματος.

 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις μία ημέρα πριν, δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια εξέλιξη που αφορά έρευνα για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο της Microsoft. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο αυτών γεγονότων, η ιστοσελίδα Verge αναφέρει ότι οι δύο άνδρες ηλικίας 22 και 25 ετών, κατείχαν απόρρητες εκδόσεις των Windows 10 ενώ ένας από τους δύο τουλάχιστον είναι δωρητής στην ιστοσελίδα Beta Archive.

 

Link.png Site: Verge

 

Ενημέρωση 18:40 - Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Beta Archive, στο FTP υπήρχε όντως ο φάκελος Shared Source Kit με χωρητικότητα 1.2GB ο οποίος και αφαιρέθηκε. Ο ισχυρισμός της ιστοσελίδας The Register περί 32TB υλικού διαρροής πηγαίου κώδικα των Windows είναι εντελώς λανθασμένος αφού στο FTP το μεγαλύτερο χώρο καταλάμβαναν παλαιότερες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 10.