Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 έρχεται αυτό το καλοκαίρι με την ονομασία Anniversary Update όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Microsoft στο συνέδριο Build 2016.

Η «επετειακή έκδοση» των Windows 10, φέρνει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, και θα διατεθεί δωρεάν για όλους τους χρήστες που έχουν ήδη εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση των Windows. Η Microsoft δίνει έμφαση στην ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και σε λειτουργίες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του χρήστη.

 

Από τις λειτουργίες που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζει η επέκταση χρήσης της τεχνολογίας Windows Hello, πλέον και σε εφαρμογές αλλά και σε ιστοσελίδες μέσω του Edge browser. Με την αναγνώριση της ίριδας, του προσώπου ή του δακτυλικού αποτυπώματος μας και σε συνεργασία με συμβατό hardware, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε Universal εφαρμογές μετά από μια πολύ γρήγορη διαδικασία αναγνώρισης. Επιπλέον, το Windows Hello θέλει να κάνει πολύ πιο γρήγορη την εισαγωγή κωδικών σε ιστοσελίδες, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή πληκτρολόγηση τους, απλά με έναν από τους παραπάνω τρόπους βιομετρικής αναγνώρισης.

 

Η επόμενη αναβάθμιση των Windows θέλει να κάνει ακόμα πιο άνετη τη χρήση stylus που υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερες συσκευές πλέον όμως από πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές του ίδιου του λειτουργικού. Τα Sticky Notes, οι χάρτες και το Office, θα ενσωματώσουν από το καλοκαίρι την τεχνολογία Windows Ink, με τη Microsoft να κάνει εύκολη τη ζωή σε όσους προγραμματιστές θέλουν να προσθέσουν την ίδια τεχνολογία στις εφαρμογές τους, απλά με δύο γραμμές κώδικα. Στην πολύ μεγάλη έμφαση που δίνει φέτος η Microsoft στη χρήση stylus, περιλαμβάνεται και η ξεχωριστή ενότητα συμβατών εφαρμογών που θα διαθέτει πλέον το Windows Store.

 


20160330_085632.jpg

 


Η Cortana, η ψηφιακή προσωπική βοηθός κάθε κατόχου Windows 10 PC ή smartphone, γίνεται πιο έξυπνη, ενώ θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και από την οθόνη κλειδώματος κάθε συμβατής συσκευής. Ήδη στο Windows Store υπάρχουν περισσότερες από 1000 εφαρμογές που υποστηρίζουν τη χρήση Cortana για διάφορες λειτουργίες ενώ ο εντοπισμός τους θα είναι πλέον πιο εύκολος αφού αποκτούν τη δική τους κατηγορία.

 

Σε ότι αφορά τους developers, η Microsoft δηλώνει πως επιθυμεί να καταστήσει έναν υπολογιστή με Windows 10 ως το απόλυτο σύστημα ανάπτυξης εφαρμογών όχι μόνο για τις πλατφόρμες της εταιρείας αλλά και για ανταγωνιστικές όπως το iOS και το Android. Οι Universal Windows εφαρμογές παραμένουν πάντα στην κορυφή της εταιρείας, παρουσιάζοντας το Project Centennial, που φέρνει χαρακτηριτικά των Universal εφαρμογών στις κλασσικές desktop εφαρμογές, ένα χαρακτηριστικό που επιθυμούσαν οι προγραμματιστές.

 


P1060923.jpg

 

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση ενσωμάτωσης του bash shell στα Windows 10, κάτι που σημαίνει ότι το λειτουργικό της Microsoft θα είναι σε θέση να τρέχει Ubuntu Linux binaries εγγενώς, με τους προγραμματιστές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αγαπημένα τους εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών χωρίς να στηρίζονται σε ασταθείς λύσεις τρίτων κατασκευαστών.

 

Windows 10 τρέχει και το Xbox One, με τη Microsoft να ανακοινώνει επίσημα όχι μόνο την παρουσία Universal Windows εφαρμογών στη δημοφιλή βιντεοκονσόλα, αλλά και την ενοποίηση του Windows Store με το Xbox Store. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και ότι άμεσα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μετατρέψουν το Xbox One σε ένα ακόμη σύστημα ανάπτυξης Universal Windows εφαρμογών, κάτι που αποτελούσε υπόσχεση της Microsoft.

 

Στην παρουσίαση της, η Microsoft δεν έδωσε νεότερες πληροφορίες για το αν το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης για χρήστες Windows 7 και Windows 8.1 θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.