Μπορεί η υποστήριξη της Microsoft για τα Windows XP να έχει οριστικά σταματήσει εδώ και τρεις μήνες αλλά φαίνεται πως η έκδοση αυτή κατέχει ακόμα περίπου το 25% του μεριδίου αγοράς, ενώ το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, τα Windows 8.1, για πρώτη φορά παρουσιάζουν πτώση, κάτι που σίγουρα αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με την εταιρεία Net Applications, τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά των λειτουργικών συστημάτων στην αγορά που καταγράφηκαν από 160 εκατομμύρια χρήστες σε περίπου 40.000 ιστοσελίδες κάθε μήνα, δείχνουν πως η έκδοση Windows 8 και Windows 8.1 παρουσίασαν συνολικά πτώση 0,06% (από 12,54% σε 12,48%) μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Ειδικότερα η έκδοση Windows 8 έχασε μόλις 0,01% (από 5,92% που είχε) των χρηστών της ενώ τα Windows 8.1 περίπου 0,05% (από 6,61% σε 6,56%).

 

Δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η συνεχής πτώση των Windows 8 που είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο τον περασμένο Αύγουστο (κατά 2.01%) και τη μεγαλύτερη πτώση τους το περασμένο Νοέμβριο (περίπου 0,87% πτώση) δεδομένου πως η μετάβαση από την έκδοση 8 στην 8.1 είναι δωρεάν και ένα κλικ μακρυά.

 

Όσο αφορά στα Windows 7, παρουσίασαν αύξηση 0,67% (από 50,55% τον Ιούνιο σε 51,22% τον Ιούλιο) και από ότι φαίνεται, η εταιρεία θα πρέπει να "παλέψει" πολύ περισσότερο από ότι έκανε πρόσφατα με τα Windows XP, για να πείσει τους χρήστες να τα αποχωριστούν. Το τελευταίο δίμηνο τα Windows Vista κατάφεραν να καταγράψουν άνοδο 0,10%, ενώ τα Windows XP σημείωσαν πτώση 0,49% (είναι η πρώτη φορά που πέφτουν κάτω από το 25%).

 

Το 2013 το μεριδίο αγοράς των Windows ήταν πεσμένο εκτός από τους μήνες Μάρτιο, Ιούλιο και Νοέμβριο. Φέτος, τα Windows έχουν παρουσιάσει πτώση μόνο τον Ιανουάριο και Απρίλιο, ενώ τον Ιούλιο το συνολικό ποσοστό υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν Windows ήταν 91,68% σχεδόν 0,15% χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα. Το λειτουργικό σύστημα της Apple για το μήνα Ιούλιο έφτασε το 6,64% σημειώνοντας πτώση 0,09% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και το Linux βρίσκεται στο 1,68% των κατόχων ηλεκτρονικών υπολογιστών για το μήνα Ιούλιο.

 

Μία άλλη εταιρεία που παρακολουθεί τη κίνηση του μεριδίου αγοράς κατέγραψε τα δικά της στοιχεία για mobile λειτουργικά συστήματα αλλά και για σταθερούς υπολογιστές βασισμένη στην επισκεψιμότητα 15 δισεκατομμυρίων σελίδων. Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα που κατέγραψε η εταιρεία StatCounter μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Link.png Site: TheNextWeb