Η MIcrosoft συνεχίζει την ενσωμάτωση νέων χαρακτηριστικών στα επερχόμενα Windows 10, με το συνέδριο TechEd να δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία να επιδείξει μια ακόμα σημαντική αλλαγή ειδικά για τους κατόχους φορητών υπολογιστών.

Αυτό αφορά τις ειδικές κινήσεις (gestures) που μπορεί να εκτελέσει ο χρήστης στο trackpad που συνοδεύει κάθε φορητό υπολογιστή και οι οποίες μεταφράζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες στο λειτουργικό σύστημα. Ήδη από τα Windows 8 και με τη βοήθεια της Synaptics, η Microsoft έχει βελτιώσει σημαντικά το συγκεκριμένο κομμάτι των φορητών υπολογιστών όμως αυτά εξακολουθούν να υπολείπονται σε δυνατότητες και ευχρηστία αν συγκριθούν με τις λειτουργίες που βλέπουμε στα MacBook της Apple και στο OS X.

 

Κατά την παρουσίαση του στη TechEd, ο Joe Belfiore ανέφερε ότι «τα Windows 10 θα παρέχουν υποστήριξη αναγνώρισης κινήσεων στην επιφάνεια του trackpad με τη χρήση πολλαπλών δακτύλων τα οποία προορίζονται κυρίως για τους Power users κάνοντας τους αρκετά αποτελεσματικούς κατά τη χρήση του υπολογιστή».

 

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο από το συγκεκριμένο κομμάτι της παρουσίασης, η κίνηση προς τα κάτω με τη χρήση τριών δακτύλων, ελαχιστοποιεί το μέγεθος όλων των ανοιχτών παραθύρων (στην ουσία τα κρύβει) ενώ με την αντίστροφη κίνηση επανέρχονται όλα στην επιφάνεια εργασίας όπως ήταν αρχικά. Επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση προς τα πάνω μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση όλων των virtual desktops που έχουμε ανοίξει ενώ και πάλι με τη χρήση τριών δακτύλων και κίνηση προς τα αριστερά ή δεξιά αυτή τη φορά, ο χρήστης μπορεί να μετακινείται ανάμεσα σε όσες εφαρμογές έχει ανοίξει.

 

 

Παρόμοιες κινήσεις είχε παρουσιάσει η Microsoft και με το Touch Mouse, το πρώτο ποντίκι της εταιρείας με επιφάνεια αφής η οποία υποστηρίζει την εκτέλεση gestures ενώ πολλές από αυτές μας θυμίζουν αντίστοιχες κινήσεις από τα MacBook και το OS X με την λειτουργία Expose.

 

Οι νέες αυτές λειτουργίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους σε μια μελλοντική δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 μαζί με τη λειτουργία Continuity, με τη Microsoft για ακόμη μια φορά να υπόσχεται περισσότερα νέα γύρω από το νέο της λειτουργικό σύστημα στις αρχές της νέας χρονιάς.

 

Link.png Site: TechEd Europe 2014 Keynote

Link.png Site: TheVerge