Αρκετές φορές στο παρελθόν, οι κινέζικοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν κατηγορηθεί για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Πρόσφατα μια Γερμανική εταιρεία ασφαλείας ισχυρίστηκε πως smartphone γνωστής κινέζικης εταιρείας ήταν προεγκαταστημένο με κακόβουλο λογισμικό.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί αφορούν την Xiaomi και συγκεκριμένα αναφέρουν πως υποκλέπτει προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες του Redmi Note. Το OCWorkbench, επικαλούμενο μια δημοσίευση μέσου της Ταϊβάν, αναφέρει πως το Xiaomi Redmi Note, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε στην αγορά της Ινδίας μαζί με το Xiaomi Mi3, έστελνε κρυφά δεδομένα σε ένα server με έδρα την Κίνα. Τα δεδομένα αφορούσαν φωτογραφίες σε μέσα αποθήκευσης και γραπτά μηνύματα.

 

Εκτός αυτού, ο Kenny Li, χρήστης του δικτύου IMA Mobile με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ισχυρίζεται πως έλεγξε το Redmi Note, διαπίστωσε πως συνδέονταν αυτόματα με μια IP address στην Κίνα και έστελνε τα δεδομένα όταν συνδέονταν σε δίκτυο WiFi. Παρατήρησε επίσης, πως όταν η σύνδεση ήταν μέσω 3G δικτύου η μεταφορά δεδομένων ήταν πιο αργή.

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το Redmi Note φαίνεται να έστελνε δεδομένα στο παρασκήνιο ακόμα και όταν είχε γίνει rooted ή μετά από την εγκατάσταση διαφορετικού firmware. To OCWorkbench εικάζει πως η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων είναι ενσωματωμένη στο Redmi Note, ενώ η λειτουργία της υπηρεσίας MiCloud είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

 

xiaomideepthroat.jpg

Μέχρι στιγμής η Xiaomi δεν έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση για αυτούς τους ισχυρισμούς. Μόλις (και αν) αυτό γίνει, θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο.

 

Update: Απάντηση στις κατηγορίες που αφορούν τη Xiaomi, έδωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Hugo Barra μέσω ανάρτησής του στο προφίλ του στο Google Plus.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το αρχικό άρθρο αμέλησε να αναφέρει την κινέζικη εκδοχή των ερωταπαντήσεων που γράφτηκαν στην επίσημη σελίδα της Xiaomi Hong Kong στο Facebook και παρερμήνευσε τη συζήτηση που είχαν σχετικά με το πως το Redmi Note επικοινωνεί με το server στην Κίνα, προκειμένου να ελέγξει περιοδικά για OTA ενημερώσεις. Τόνισε επίσης, πως δε μοιράζονται καμία προσωπική πληροφορία χωρίς την άδεια του χρήστη και πως οι μόνες πληροφορίες που κρατάει αποθηκευμένες η Xiaomi είναι ό,τι αποθηκεύει ο χρήστης στο Mi Cloud, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί όποτε ο ίδιος το θελήσει.

 

Link.png Site: PhoneArena

Link.png Site: NDTV Gadgets

Link.png Site: Blog.GSMArena