Μπορεί τα τηλέφωνά μας να είναι “έξυπνα”, ωστόσο και μόνο η παρουσία τους λειτουργεί αρνητικά στην ικανότητα να σκεφτόμαστε και να συγκεντρωνόμαστε.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του πανεπιστημίου του Texas στο Austin, στην οποία πήραν μέρος περίπου 800 εθελοντές, χρήστες smartphone.

 

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν μία σειρά από τεστ σε υπολογιστή, τα οποία απαιτούν πλήρη πνευματική συγκέντρωση. Πριν από τα τεστ, με τα οποία υπολόγισαν “τη δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να συγκρατεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες ανά πάσα στιγμή”, χώρισαν τυχαία τους εθελοντές σε τρεις ομάδες.

 

Από τους εθελοντές της πρώτης, ζήτησαν να αφήσουν το κινητό δίπλα τους, με την οθόνη προς τα κάτω, από τους αυτούς της δεύτερης να το βάλουν στην τσέπη, και από τους χρήστες της τρίτης να το αφήσουν σε ενα άλλο δωμάτιο. Σε όλες τις ομάδες, οι συσκευές ήταν ρυθμισμένες στην αθόρυβη λειτουργία.

 

Έτσι, βρήκαν πως οι χρήστες που είχαν αποχωριστεί τα smartphone είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, από εκείνους πως είχαν το κινητό δίπλα τους στο τραπέζι, και ελαφρώς καλύτερες από τους χρήστες που είχαν βάλει τη συσκευή τους στην τσέπη.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και μόνο το γεγονός ότι το κινητό βρίσκεται στο οπτικό πεδίο, ή είναι εύκολα προσβάσιμο, μειώνει τη δυνατότητα του εγκεφάλου να επικεντρωθεί και να φέρει σε πέρας συγκεκριμένες εργασίες, επειδή ο εγκέφαλος δαπανά ένα ποσοστό των “γνωσιακών πηγών” του στο να αντισταθεί στην τάση χρήσης του τηλεφώνου. “Και μόνο η παρουσία των smartphone ήταν αρκετή για να μειώσει τις διανοητικές επιδόσεις [των συγκεκριμένων εθελοντών”, λέει χαρακτηριστικά ο Adrian Ward, επικεφαλής της έρευνας.

 

Link.png Site: Cnet